İstihbarat Uzmanı anlatıyor: İstihbaratçılar neden Telegram’da?

GZT Özel İçerik Editörü Sinan Bakioğlu ve Iğdır Üniversitesi Öğretim Üyesi Dr. Ahmet Ateş Telegram kurucusunun Fransa'da gözaltına alınıp salıverilmesini değerlendirdi.

Telegram'ın CEO'su Durov, 24 Ağustos'ta Paris'teki Bourget Havaalanında özel jetinden indiği sırada gözaltına alınmıştı.

Durov'un Telegram'da yasa dışı içeriklere erişim sağlandığı gerekçesiyle gözaltına alındığı bildirilmişti.

Paris Savcılığı, hakkında 12 farklı suçlama bulunan Durov'un 96 saatlik gözaltı süresinin ardından 28 Ağustos'ta çıkarıldığı mahkemece 5 milyon avro kefalet ve adli kontrol şartıyla serbest bırakıldığını, tutuksuz yargılanacağını ve kendisine Fransa topraklarından çıkış yasağı getirildiğini açıklamıştı.

Telegram, sıkça sorulan sorular sayfasındaki 'yasa dışı içerik' açıklamasında değişiklikler yaptı.

Açık Kaynak İstihbaratı (OSINT), kamuya açık, yasal olarak erişilebilir bilgi kaynaklarından toplanan verilerdir. Telegram üzerinden cephe bölgeleri ve çeşitli saldırı görüntülerinin analizi yapılabiliyor.

Bu durum için farklı OSINT uygulamalarıyla Telegram'dan alınan görüntüler analiz edilebiliyor.

Telegram'ın kurucusu neden serbest bırakıldı? Telegram Batı merkezli siber dünyanın ayrık otu mu? Hangi uygulamalar Telegram içeriklerinin analizi için kullanılıyor? Hangi güvenlik servisleri Telegram ve benzer uygulamalardan suç yayınlarının önüne geçebiliyor? Devletler neden Telegram verilerine erişim talep ediyor?

Bunlar ile bağlantılı tüm sorular ve çok daha fazlası için içeriğimizi izleyebilirsiniz.