İstihbarat Uzmanı anlatıyor: İsrail’in Lübnan saldırıları nasıl planlanıyor?

GZT Özel İçerik Editörü Sinan Bakioğlu ve Iğdır Üniversitesi Öğretim Üyesi Dr. Ahmet Ateş İsrail'in Lübnan'da yaptığı suikastleri değerlendirdi.

1948'deki Arap-İsrail Savaşı'ndan sonra Filistinli mülteciler günümüzde Batı Şeria-Gazze Şeridi ve çevre ülkelere yerleşti.

Özellikle, Lübnan'daki kamplarda yaşayan Filistinlilerin güvenliğini Lübnan hükümeti yerine Filistinli gruplar sağlıyor.

Lübnan uluslararası kamuoyu tarafından 'failed state' (başarısız devlet) olarak görülüyor. Bu terim; halkını etkili bir şekilde yönetme yeteneğini yitirme anlamına geliyor.

İsrail Lübnan'da MOSSAD aracılığı ile haber elemanı ve dublaj elemanı şebekeleri kurarak yapılanıyor.

Lübnan'daki karmaşadan ötürü ekonomi uzun yıllardır kötü seyrediyor. Ekonomik problemler hasım istihbarat servisleri tarafından eleman devşirme kolaylığı sağlayabiliyor.

İsrail'in Lübnan'daki istihbarat operasyonlarını üç döneme ayırmak gerekiyor. İlk dönem 1948'den 1972 Münih Olimpiyatları'ndaki terör saldırısına kadar devam eden süreç. İkinci dönem 1972'den 2000'lere kadar giden süreç. En son olarak 2000'den sonraki dönem.

Münih Olimpiyatları'nda İsrail kafilesine yapılan saldırıdan sonra İsrail güvenlik doktrini, o dönem aktif olan Filistin Kurtuluş Örgütü üyeleri ve Eski Devlet Başkanı Arafat'ı etkisiz hale getirmek üzerineydi.

İsrail Lübnan'da nasıl yapılanıyor? Lübnan'daki karmaşa İsrail'e kolaylık mı sağlıyor? İsrail neden Hizbullah'ı ve Lübnan'ı tehdit olarak görüyor?

Bu ve bağlantılı tüm soruların cevabı için içeriğimizi izleyebilirsiniz.