Yemen, Lübnan, Irak ve Suriye'de İran destekli silahlı gruplardan birçoğu İsrail'in yanı sıra ABD'ye ait askeri noktalara saldırılar düzenledi. Tüm bu küçük çaplı olaylar içerisinde en çok Lübnan'daki Hizbullah'ın İsrail'le olan karşılıklı saldırılarının büyük bir savaşa evrilme olasılığından endişe ediliyor. Son dönemde Hizbullah-İsrail arasında da gerilim büyük ölçüde artmış durumda. Son olarak İsrail işgali altındaki Golan Tepeleri'nde Mecdel Şems bölgesine roket saldırısı sonucu 12 Dürzi hayatını kaybetti, onlarca kişi yaralandı. İsrail saldırıdan Hizbullah'ı sorumlu tutarken Hizbullah bu iddiaları reddederek saldırıyı kendisinin düzenlemediğini açıkladı. İsrail, Hizbullah'ın saldırıyı düzenlediğine dair istihbarat raporlarının sağlam olduğunu öne sürerken Lübnan'daki Hizbullah'a büyük bir karşılık vermeye hazırlanıyor. Buna karşılık, birçok ülke Lübnan'da bulunan vatandaşlarından ülkeyi acilen terk etmelerini istedi. Bu durum, savaş kapıda mı sorularını da beraberinde getirdi.
İsrail ile Hizbullah arasındaki çıkacak herhangi savaş yalnızca bu iki taraf ile sınırlı kalmayacaktır. Devletler ve diğer devlet dışı silahlı aktörler de bu savaşa dahil olacaktır. İsrail'in yanında ABD ve diğer Batılı güçler sıralanacakken Hizbullah'a ise İran başta olmak üzere Yemen'deki Husiler, Irak ve Suriye'deki diğer İran destekli gruplar destek olacaktır. Ayrıca Rusya'nın da İran liderliğindeki Direniş Ekseni'ne yardım etme ihtimali tartışılıyor. Yayılım gösterecek bir savaş bölgedeki siyasi, ekonomik ve toplumsal gidişatı büyük ölçüde etkileyebilir. Diğer taraftan İsrail'in Hizbullah tarafından gerçekleştirildiğini öne sürdüğü saldırıda İsraillilerin değil Dürzilerin yani Arapların öldüğüne dikkati çekmekte fayda var Bu saldırıda benzer şekilde veya daha fazla İsrailli ölmüş olsaydı, İsrail'in Hizbullah'a tepkisi çok daha büyük olabilirdi. Ancak İsrail'in Yahudi olmayan bir topluluğun öldüğü saldırılarda çok büyük bir misilleme yapılamayacağı da göz önünde bulundurabilir. Çok sayıda İsraillinin öldüğü olası bir senaryoda İsrail kamuoyunu yatıştırmak ve halkını dizginlemek durumunda kalabilir. Bu da İsrail'in Hizbullah'a daha geniş kapsamlı bir saldırı yürütme ihtimalini de oluşturabilir. Günümüz Orta Doğusu sürekli çalkantılı bir doğaya sahip. Bölge, geri bir adım atmadan önce daha kaç kez bu şekilde uçurumun kenarına gelebilir?
+ GZT Haber Merkezi'nden çıkan tüm içeriklerde olduğu gibi burada da 'GZT bakış açısı' hakim... Son dakika ise en hızlı, merak edilen ise en anlaşılır, dolu dolu bir konu ise en doyurucu şekilde takipçilerimize sunuyoruz. Yine de soru işareti kaldı ise iletisim@gzt.com'a mail atmanız, sosyal medya hesaplarımızdan bize mesaj göndermeniz yeterli.