İsrail’in Lübnan saldırısı Kıbrıs’ı neden ve nasıl etkileyecek?

İsrail, 7 Ekim'den bu yana devam eden saldırıları sonucunda Gazze'de henüz bir cephede bile kesin zaferi kazanamadı. Bunun üzerine askeri olarak ve toplumunun İsrail toplumunun bir bunalıma girmesi ve psikolojik olarak yıpranmasından sonra farklı cephelere çekilerek kendini biraz dinlendirmeye almak istedi ve bunun için Lübnan'ı seçti. Peki ne oldu da Netanyahu yönlerini kuzeye çevirdiklerini açıkladı?

İsrail, kuzeyde Hizbullah tehdidine karşı askeri yığınak yaptı ve Avrupa'nın da bu çatışmaya dahil olmasını sağlayarak Gazze'deki başarısızlıklarını örtmeyi amaçladı. İran, Yemen, Lübnan, Suriye ve Irak'taki milisleriyle bölgedeki etkisini sürdürüyor. Hizbullah'a verdiği destek, İsrail'in tehditlerini doğrudan İran'a yöneltmesine neden oluyor.

Hizbullah, askeri anlamda güçlü bir destek alıyor ve İsrail'e karşı sahada etkili olabiliyor. Hizbullah lideri Hasan Nasrallah, Güney Kıbrıs Rum Yönetimi'ni tehdit etti. Lübnan'daki krizler sırasında Güney Kıbrıs, Lübnanlılar için önemli bir kaçış noktası olmuş durumda. Güney Kıbrıs'a karşı yapacak olduğu saldırılardan sonra Güney Kıbrıs tarafındaki Lübnanlıların yaşantılarını daha da zora düşeceği, bunun yanında Lübnan halkının Lübnan'dan kolay kolay tahliye edilemeyeceği anlamına geliyor. Peki tam kapsamlı bir savaş çıkar mı? Olası bir saldırıda Lübnan halkı ve Güney Kıbrıs'taki Lübnanlıların yaşamları nasıl etkilenir? GZT Dış Haberler Editörü Hamide Coşkun sordu, Uluslararası İlişkiler Danışmanı Ahmet Yasir Feten anlattı.