İsrail'in Türkiye'nin 300 kilometre uzaklığındaki Suriye sınırında planı ne?
2024'ün başından bu yana sınırdaki mayınları temizleyip duruyor. Kamuoyunu da ne yaptığı konusunda doğru düzgün bilgilendirmiyor. OSINT TURK kaynaklarıyla mayın patlatılan yerlerin konumunu ince detaylar sayesinde tespit ettik. Bölgedeki dağların şekilleri ve rüzgar türbinleri sayesinde yakayı ele verdiler. Golan Tepeleri topraklarında yapılmıştı mayın temizleme işlemleri. İsrail'in burada tam tamına 29 askeri üssü var. Yükseltisi sebebiyle jeopolitik açından büyük bir öneme sahip Golan. Bölgede İsrail'i Suriye sınırından ayıran bir hat var. Adı da Alfa. 1973'teki Arap İsrail savaşından bir yıl sonra Birleşmiş Milletler tarafından çizilmişti bu hat. Diğer tarafta da Bravo Hattı var. Her iki ülkenin de bu hatları geçmesi yasak, geçen ihlalci sayılıyor. Tam ortada tampon bölgede de BM Barış Güçleri mevcut.
Mayın temizleme sürecinin ardından İsrail Suriye'nin başkenti Şam'ın 53,78 km uzaklığındaki Alfa Hattı boyunca Ağustos ayında inşaat projesi başlattı. İsrail'den gelen bir yol var.
Bu yolun, Alfa Hattı'na paralel şekilde ilerleyen yol ile kesiştiği yer ise projenin başlangıç noktası diyebiliriz. Kuzey ve güney hattı olmak üzere iki farklı yönde gerçekleşen inşaat çalışmaları yapılıyor. Bir bumerang çizersek çalışmaların bu alan içerisinde yürütüldüğü ortada.
Bölgedeki değişim oldukça göze çarpıyor. 10 ve 15 Kasım tarihlerindeki kazı işlemleri güneye doğru devam etmiş. Bölgede kazı yapan İsrail ordusuna ait ekskavatörün görüntülerini bulduk. Bir hendek kazılmış. Dağların yardımı sayesinde çalışmanın yapıldığı yerin konumuna gidebiliyoruz. Üstüne üstlük kazılan yerlere asfalt da dökmüşler. İnşaatların ve kazıların yapıldığı alanın koyu bir renkte olması dikkat çekici. Bu bize asfalt dökümü yapıldığını gösteriyor. Uydu görüntülerine büyüteç tutalım. Hat, daha bir yoğun koyu rengiyle bize el sallıyor. Yani tüm bunlar asfalt döküldüğü kanaatimizi pekiştiren ipuçları. Proje yürütülürken bir İsrail askeri de elini kolunu sallayarak askeri araçla Suriye'ye girmiş.
İsrail ordusunun web sitesinde projeyle ilgili bilgiler var. Fakat planlar net şekilde detaylandırılmıyor. Aslında bir inşaat projesi bu. Ancak bir projeymiş gibi değil de şiirsel ifadeler ve motivasyonla beraber anlatılmış. Detayları vereyim. 1. Ve 2. Dünya savaşındakine benzer yöntemlerin hayata geçirileceği yazıyor makalede. Ayrıca hendek ve siper kelimeleri de kullanılmış. Yani proje yalnızca bir yol projesi değil. Gelecekte tamamen savunma ve saldırı odaklı gerçekleştirilme ihtimalini göz önünde bulundurmak gerek.
+ GZT'de Asistan Editör olarak görev alıyor. Dış haberlerle ilgili gelişmeleri yakından takip ederek dünyadaki güncel olayların haberleştirilmesini ve yayınlanmasını sağlıyor.