İsrail bölgesel savaşı başlatıyor: Batı Şeria neden hedefte?

Orta Doğu'da yeni bir çatışma cephesi mi açılıyor? İsrail kendisini başka bir sıcak çatışma ortamına daha sürüklüyor. Gazze'nin 93 kilometre uzaklığındaki Batı Şeria'da İsrail ile Filistinli silahlı gruplar arasında şiddetli çatışmalara tanık oluyoruz. İsrail hem ordu güçleri hem de Yahudi yerleşimcilerle bölge üzerinde hakimiyetini gittikçe güçlendiriyor. Batı Şeria'yı kendi toprağı yapmak İsrail'in en önemli misyonlarından.

İsrail geçtiğimiz günlerde Batı Şeria'ya 20 yıl sonra büyük çaplı bir askeri baskını gerçekleştirdi. Eş zamanlı yürütülen baskınlar 27 Ağustos'ta Batı Şeria'nın kuzeyinde bulunan Cenin, Tulkarim, Tubas ve Nur Şems bölgelerinde gerçekleşti. Günlerdir devam eden saldırılarda en az 30 Filistinli yaşamını yitirdi.

İsrail her geçen gün Batı Şeria üzerinde baskısını artırıyor. Saldırılar düzenli ve sistematik bir biçim almış halde. Filistinlilerin altyapısı yok ediliyor, evleri yıkılıyor, arazilerine el konuluyor, kısacası bir saniye bile İsrail tarafından rahat bırakılmıyorlar. Yahudi yerleşimcilerin Filistinliler üzerinde kurduğu baskı ve kışkırtma çabaları da gün geçtikçe fazlalaşıyor. İsrail tüm bu eylemleriyle Batı Şeria'daki Filistinlilerle karşı karşıya gelmeye çalışıyor. Filistinliler ise işgalden yılmış durumda. Bu da onları silaha başvurmaya itiyor. İsrail'in saldırılarının bölgede çatışmaları artıracağı ve şekillendireceği düşünülüyor. Silahlı gruplar haricinde genel olarak Batı Şeria'da Filistinlilerin ayaklanmaya kalkıştığı bir senaryo görmek gelecekte oldukça muhtemel. Çünkü herhangi bir halkın kendi topraklarına göz koyan bir işgalciye baş kaldırmayacağını düşünmek absürt olur.