GZT Özel İçerik Editörü Sinan Bakioğlu ve İstanbul Kültür Üniversitesi Uluslararası İlişkiler Bölüm Başkanı Prof. Dr. Çağla Gül Yesevi Kazakistan ve Fransa arasındaki son nükleer enerji anlaşmasını değerlendirdi.
2023 Temmuz'da Nijer'de gerçekleşen darbenin, Fransa için hayati öneme sahip nükleer endüstrisini riske atmasından endişe edilmişti. Afrika'da 2022-2023 ve 2024'te yaşanan yönetim değişimlerinin Fransa'ya olumsuz etkisi oldu. İlgili ülkelerden Fransa'ya uranyum satılmayacağı veya mevcut kontratlara yüksek oranda zam yapılacağı duyurulmuştu.
Bunun üstüne Fransa yönetimi alternatif arayışlarına girdi. Orta Asya (Türkistan) ülkelerinin enerji üretiminde yeni planlara gittiği biliniyor.
Kazakistan'da 6 Ekim 2024'te halk, ülkenin ilk nükleer enerji santralini oylamak üzere sandık başına gitti. 'Evet' sonucu çıktı.
Oylamanın amacı fosil yakıt bağımlılığını azaltmak, sera gazı emisyonlarını frenlemek ve son yıllarda sık sık yaşanan elektrik kesintileri nedeniyle ulusal elektrik üretimini artırmak olarak belirtildi.
Bunun üstüne Kazakistan yönetimi dünyada nükleer enerji üretimi yapan çok uluslu şirketler ile görüşmelere başladı. Ülkenin geniş uranyum rezervleri ve ticarette karşılıklı alışverişe uygun halde bulunması şirketlerin ve devletlerin dikkatini bu bölgeye çekti.
Rusya, Güney Kore, Japonya, Fransa ve Çin şirketlerinin ilgili olduğu biliniyor. Kazakistan Cumhurbaşkanı Kasım Cömert Tokayev, Fransız şirket Electricite de France CEO'su Luc Remont ile de görüşme yaptı.
Tokayev, 31 Ekim 2024 tarihinde Kazakistan'ın başkenti Astana'da düzenlenen Yabancı Yatırımcılar Konseyi (FIC) 36. Genel Kurul Toplantısı'nda konuştu. Tokayev, gerçekleştirdiği konuşmada ülkede nükleer enerji santral inşa edilmesi için uluslararası konsorsiyum kurma çabalarının devam ettiğini belirtmişti.
Tüm bunlar ve çok daha fazlası için içeriğimizi izleyebilirsiniz.
+ GZT'de Özel İçerik Editörlüğü yapıyor. Marmara Üniversitesi Siyaset Bilimi ve Uluslararası İlişkiler (İngilizce) bölümünü bitirdi. Futbol, ve Formula 1 izlemeyi çok seviyor. GZT YouTube kanalı için 'Modern Ordular' ve 'Uzman Anlatıyor' serileri için düzenli olarak içerik üretiyor. 'Editör Anlatıyor' formatıyla uluslararası gündemdeki konuları işliyor.