İran’ın İsrail’e saldırmayan tek vekil gücü Suriye neyi bekliyor?

Hamas, Hizbullah, Husiler, İran ve Irak'taki Şii örgütler hep birlikte İsrail'e saldırıyor. Fakat durun burada bir eksik var. İran'ın ittifakında saldırıya geçmeyen bir tarafın olduğunu siz de fark ettiniz mi? Bu yapbozda neredeyse her şey tamamken bir parça eksik ve hatta kayıplara oynuyor.

13 yıl öncesiydi. Arap Baharı dalga dalga Arap ülkeleri arasında yayılıyordu. Bir sonraki durağı Suriye oldu. 2011'de ülkede iç savaş patlak verdi. O dönem itibarıyla savaşı yakından takip edenler, İran ve Rusya'dan destek gelmeseydi Suriye'de yönetimin düşeceği görüşünde. Evet, evet işte İsrail'e karşı saldırıya geçmeyen ancak İran ittifakında yer alan o parça Şam yönetimi.

Şam yönetimi askeri, siyasi ve ekonomik olarak çok güçsüz durumda. Bunların da farkında ve ona göre aksiyon alıyor. İsrail'e karşı savaşa fiilen katılması durumunda çökme eşiğine geleceğini biliyor. Şam ayrıca bölgede artık kabul görme arayışında. Bu sebeple tercihi savaşmama yönünde. Esed İsrail'le savaşa sessiz kalması sebebiyle ödüllendirileceğini düşünüyor olabilir. İran'ın Direniş Ekseni'ndeki rolü biraz da silah nakil işlemlerinin kolaylaştırıldığı bir üs olmak. Eğer İran için bardaktan son damla taşarsa desteklediği gruplar Suriye toprakları üzerinden İsrail'e özellikle Golan Tepeleri'ne saldırabilir. Ancak bu Rusya'nın hoşuna gitmez. Moskova Suriye'deki çıkarlarının baltalanmasını istemiyor bu nedenle Esed'i elinden geldiğince savaştan uzak tutuyor.

Rusya'nın Suriye'de uzun menzilli S-400 ve S-300, orta menzilli BuK-M2 ve kısa menzilli Pantsir hava savunma sistemleri konuşlu. Bunlar Suriye'yi hava saldırılarından korumak için getirildi. Ancak İsrail'in yıllardır rahatça Suriye'de hava saldırıları gerçekleştirdiğini görüyoruz. Rusya, İran destekli gruplara yönelik saldırılara göz yumarak Tahran'ın güçlenmesini önlüyor. Bu süreci de İsrail'le koordinasyon yaparak yönetiyor.