İran ordusu ambargolara rağmen nasıl güçlü oldu?
12 OCAK 2023 , PERŞEMBE 17:44
8 ülkede aktif olarak savaşıyor, terör örgütü ilan edildi, kara listeye alındı, ambargolara maruz kaldı ve ABD için intikam yemini etti. Modern Ordular'da bu hafta nükleer silah konusunda oldukça iddialı olan ve ABD ile sık sık gerilim yaşayan İran Ordusu'nu anlattık.
ABD'nin desteğiyle başlayan İran'ın nükleer programına şimdilerde en büyük tepkiyi de ABD gösteriyor. 2020'de İranlı general Kasım Süleymani'nin öldürülmesi sonrası iki ülke arasındaki gerilim arttı, İran intikamını alacağını açıkladı. Bu sırada da boş durma kendini bir hayli geliştirdi.
İslam Devrimi sonrası, hareketin lideri olan Humeyni, devletin kurumsallaşmasına hız verdi, Devrim Muhafızları, ordu çatısı altına alındı. Bünyesinde kara, hava ve deniz kuvvetleri barındıran Devrim Muhafızları, Besic ve dış operasyonlardan sorumlu Kudüs Gücü dahil olmak üzere beş ana koldan oluşuyor. Balistik füze geliştirme çalışmalarından da sorumlu olan Devrim Muhafızları, kısa ve orta menzilli füzelerin geliştirilmesine yönelik çalışmalara ağırlık verdi. Öyle ki şu anda ordunun kuşkusuz en kuvvetli vurucu gücü balistik füzeleri ve başta kamikaze İHA'lar olmak üzere insansız hava araçları. ABD Savunma Bakanlığı'nın hazırladığı bir rapora göre İran, Orta Doğu'da en fazla füzeye sahip olan ülke.
ABD, İran'ı da tehdit olarak görüyor ve ambargo uyguluyor. Eski Başkan Donald Trump, nükleer İran'ın ordusunu terör örgütü olarak sınıflandırdı. İran bu hamleye karşılık vermek için atağa geçti ve ABD'nin Merkez Kuvvetler Komutanlığı'nı ve ona bağlı bütün güçleri terörist ilan etti. Tarihe geçen olay sonrası ABD ve İran arasındaki gerginlik hiç bitmedi. ABD, dünyanın en güçlü ordusu konumunda. Dünya'daki 13.büyük güç olan İran ordusuysa Ortadoğu'daki askerî güçler sıralamasında 3.sırada. Peki, kullandığı taktik ve yöntemlerle farklılığını ortaya koyan İran ordusu olası bir savaşta süper güce meydan okuyabilir mi?