İnternet bağımlıları polikliniklerde tedavi görüyor

İnternetsiz yaşayamayan gençler kliniklerde tedavi görüyor. Hepimizin hayatını kolaylaştıran teknoloji ve internet, kimi zaman hiç beklenmedik tehlikeli sonuçlara neden olabiliyor. Öyle ki internet bağımlıları için teknoloji bağımlılığı poliklinikleri açılıyor.

Bakırköy Mazhar Osman Ruh ve Sinir Hastalıkları Hastanesi'nde 2011 yılından beri faaliyet gösteren Teknoloji Bağımlılığı Polikliniği'ne en sık 12-18 yaş arasındaki gençler başvuruyor.

Poliklinikte haftada 2 yarım gün hizmet veriliyor ve haftada ortalama 10 hastaya bakılıyor.

Uzmanlar, genç erkeklerde internet oyunu; genç kızlarda ise sosyal medya bağımlılığının daha çok gördüklerini söylüyor.

İnternetin aşırı kullanımı; kullanıcıların aile ilişkilerinde ve sosyal ilişkilerde bozulma, öğrencilerde derslere katılımının azalması, okuldan uzaklaşma, yeme-içme gibi günlük yaşam aktivitelerin ihmal edilmesi, obezite, yorgunluk, yaygın beden ağrıları gibi yıkıcı sonuçlara yol açabiliyor.

Poliklinikte uygulanan tedavide ilk olarak “birey buna neden ihtiyaç duyuyor, nasıl başlamış, devam ettiren faktörler ne?” gibi sorulara yanıt aranıyor. Terapiler kişilerin internet kullanımlarını azaltma veya bırakmaya yönelik bilişsel davranışçı terapiyi içeriyor.

Uzmanlar, bağımlılıkla mücadelede ailelere büyük rol düştüğüne dikkat çekiyor.