Incel kültürü nedir, neden kadınları hedef alıyorlar?

Kadınlar inceller tarafından Discord ve sosyal medya gruplarında hedef gösteriliyor. Peki kim bu inceller? Kadınlara neden düşmanlar ve kadınlardan ne istiyorlar?

Fatih'te 19 yaşındaki Semih Çelik'in İkbal Uzuner ve Ayşenur Halil'i vahşice katletmesine sosyal medyada alkış tutanlar tehlikeli bir kavramı gündeme getirdi.

Dışlanmış erkeklerin kadın nefreti: Inceller. Yani “zorunlu bekarlar”.

Amerika'ya özgü İngilizce bir terim olan incel, hayatı boyunca karşı cinsle bir yakınlık kurmamış, saplantılı ve nefret dolu erkekleri tanımlamak için kullanılıyor. Fakat DarkWeb, Discord ve Reddit gibi sosyal ağlarda farklı bir kullanım şekline dönüştü ve bir ideoloji halini aldı.

Doğuştan çirkin ve yoksul olmak gibi özellikler nedeniyle ilişkisi olmadığına inanan ve yine aynı sebeplerle kadınların kendilerine asla yüz vermeyeceğini düşünen erkekler, bu hissiyatlarını kadın düşmanlığı ve cinayetlerle besliyor.

Onları reddeden kadınların ölmeyi hak ettiğini savunuyor.

Öyle ki sosyal mecralarda “Çirkin misiniz? Yaşınız 20'lere 30'lara geldiği halde romantik bir ilişkiniz olmadı mı? O zaman yeriniz burası.” gibi başlıklarda sayfalar açılıyor. Bu sayfalarda kadınlardan “hakları” olanı almaları, alamazlarsa zorla almaları gerektiği gibi yazılar paylaşılıyor.

Kullanıcılar Discord gibi çevrim içi ağlarda isimlerinin başına 901, 764 gibi çeşitli kodlar alıyor. Birbirlerini bu kodlarla tanıyor. Ve bu şekilde intikam almak isteyenlerle kolayca örgütlenebiliyor. Aynı zamanda bu kanallarda kız çocukları üzerinden tehdit ve şantaj yoluyla gelir elde ediliyor. Silahlanmayı teşvik ediyorlar.

Son olayların ardından Discord'da bir kız çocuğunun bir grup tarafından tehdit edilerek kendisine zarar vermeye zorlandığı iddia edilen video, ciddi bir endişeye ve paniğe neden oldu. Ancak İçişleri Bakanı Ali Yerlikaya, yaptığı açıklamada, söz konusu videonun kurgu ürünü olduğu ve videoyu kaydedenlerin ifadelerinin alındığını duyurdu. Videoyu paylaşan 18 yaşındaki şahıs gözaltına alındı.

Uzman görüşüne göre inceller yanında birilerini daha götürme düşüncesine sahipler. Bu nedenle de intihar girişimlerinde kitlesel saldırı eylemlerine başvuruyorlar. İkbal Uzuner ve Ayşenur Halil de bu eylemlerin en son kurbanları. Elbette bu buzdağının sadece görünen yüzü.