Hamas lideri Şehit İsmail Haniye kimdir?

Kudüs ve Filistin davasının önde gelen isimlerinden biri. Tutuklandı, sürgün edildi, defalarca suikaste uğradı. İsrail saldırılarında ailesinden birçok kişi şehit edildiğinde çocuklarının Gazze'yi terk etmediğini, Kudüs'ün ve Mescid-i Aksa'nın kurtuluşu yolunda hayatlarını feda ettiğini açıkladı. Filistin'in özgürlüğü ve bağımsızlığı için mücadelesini aralıksız sürdürdü. Bir dönem Hamas'ın kurucusu Şeyh Ahmed Yasin'in özel kalem müdürlüğünü yaptı. Fetih ve Hamas arasındaki arabuluculuk faaliyetlerinden İsrail ile yapılan esir takasına kadar tüm kritik görüşmelerde adını duyduk. İran'ın başkenti Tahran'da düzenlenen saldırıda İsrail tarafından şehit edildi.

1962'de Filistin'deki El Şati Mülteci Kampı'nda dünyaya geldi. İsrail işgalinin sürdüğü Gazze'de Filistinliler nasıl yaşadıysa o da bu kampta yıllarca kaldı. Hatta görüşmelerini buradan yürüttü ve misafirlerini kamptaki mütevazı evinde ağırladı. 1987'de Gazze İslam Üniversitesi'nden mezun oldu. Hamas ile üniversite yıllarında tanıştı. Genç yaştan itibaren Filistin davasını sahiplenen Heniye, 1980'lerin sonunda Hamas'ın önde gelen üyelerinden biri oldu ve 1989'da Hamas üyesi olduğu gerekçesiyle tutuklandı.3 yıl İsrail hapishanelerinde kaldı.

1992'de serbest bırakıldıktan sonra bazı Hamas liderleriyle birlikte İsrail tarafından Lübnan'a sürgün edildi. Ertesi yıl Gazze'ye geri döndü ve 1997'de Hamas'ın kurucusu Şeyh Ahmed Yasin'in özel kalem müdürlüğünü yaptı.2006'da Filistin Devlet Başkanı Mahmud Abbas tarafından Filistin Başbakanı olarak atandı. Ancak, bir yıl sonra Gazze'de yaşanan iç çatışmalar sonucu görevden alındı.

Bu dönemde Heniye, Hamas'ın Gazze üzerindeki kontrolünü güçlendirdi. 2017'de ise Hamas Şura Konseyi tarafından Halid Meşal'in yerine Hamas'ın Siyasi Büro Başkanı olarak seçildi. Filistin davasına olan bağlılığını güçlü bir şekilde sürdürdü. Ailesinden 60'a yakın kişi İsrail saldırılarında şehit oldu. Nisan ayında ise İsrail'in Gazze'ye düzenlediği bir saldırıda üç oğlu ve dört torununu kaybetti. Tüm bunlara rağmen ailesinin Gazze'yi terk etmeyeceklerini açıkladı.

Hamas'ın lideri olarak yeni İran Cumhurbaşkanı Mesud Pezeşkiyan'ın görev teslim törenine katılmak için Tahran'a giden Heniye, törenin ardından Tahran'daki konutuna düzenlenen hava saldırısında İsrail tarafından şehit edildi.