Fransa'nın en güçlü kadını Marine Le Pen kimdir?

Avrupa'da faaliyet gösteren aşırı sağ partiler denildiğinde akla ilk gelen Fransa'daki Ulusal Birlik'tir. Aşırı sağcı siyasetçi denildiğinde ise hiç şüphesiz bu partinin kurucusu Jean-Marie Le Pen'in kızı Marine Le Pen. Daha 8 yaşındayken Paris'te yaşadığı ev bombalanan ve iki kız kardeşiyle ölümden son anda kurtulan isim, siyasi tartışmaların ve skandalların gölgesinde büyüdü. 18 yaşında babasının mirasını devralarak siyasete, Ulusal Cephe'ye katılmıştı. Ancak yıllar içinde kendisine siyasette bambaşka bir yol çizdi. 2011'de Ulusal Cephe'nin lideri olan, adı yolsuzluk iddiaları ve skandallara karışan Le Pen, partinin aşırı sağcı imajını değiştirmek istese de bu politikalardan vazgeçmedi. Siyasete adım attığı ilk yıllarında aşırı sağın sert ve marjinal söylemlerinden uzaklaşarak, popülist ve milliyetçi bir dil benimsedi. Ancak bu yaklaşım kısa sürede yerini İslamofobiye, göçmen karşıtlığına ve Avrupa Birliği'ne karşı sert eleştirilere bıraktı.

2022 Fransa Cumhurbaşkanlığı seçimlerinde Emmanuel Macron'a karşı performansı, siyasi kariyerinde önemli bir dönüm noktası olan Le Pen, genç seçmeni yakalamak için 2022'de yapılan parti kongresinde sürpriz bir kararla partinin genel başkanlığını 28 yaşındaki Jordan Bardella'ya devretti. Ulusal Birlik, 6-9 Haziran 2024'teki Avrupa Parlamentosu seçimlerinde en fazla sandalyeye sahip üçüncü grup oldu. Bu sonuç, Fransız siyasetinde sağcı popülist hareketin devam eden etkisini gösterdi.

GZT Dış Haberler Editörü Hamide Coşkun aşırı sağın ana akım haline gelmesinin çarpıcı bir örneği olan namı diğer 'canavarın kızı' Marine Le Pen'i ve Fransız siyasetindeki yükselişini anlattı.