Fransa ordusu Kara Kuvvetleri, Deniz Kuvvetleri, Hava Kuvvetleri ve Jandarma'dan oluşuyor. Devlet Başkanı Macron, konumu sebebiyle başkomutanlık sıfatını da taşıyor. Ayrıca nükleer saldırı emrini verme yetkisine sahip tek ve en üst yetkiye sahip.
Ordunun görevleri ulusal sınırların güvenliği, yurt dışında Fransa'nın çıkarlarının korunması ve küresel istikrarın sağlanması olarak belirtiliyor.
Fransız Devrimi'nin ardından Fransız Ordusu, genellikle askere alınan askerler ve profesyonel gönüllülerden oluşan karma bir kuvvetten oluşmuştur. Günümüzde, Fransız Parlamentosu asker alımını askıya aldığı için artık profesyonel bir güç olarak kabul ediliyor.
Şubat 1996'da Eski Devlet Başkanı Jacques Chirac, ordunun dönüşüme alınacağını açıkladığı bir konuşma yaptı. 1990'ların sonlarında, profesyonelleşme süreci sırasında, 1996'daki 236.000'den 140.000 civarına düştü.
2015'te ülkede yaşanan peşpeşe terör saldırılarından sonra Fransa, ulusal güvenlik stratejisi ve ordu yapısı üzerinde değişime gitti.
Fransa ordusunu anlattığımız bu içeriğimizde, ordu yapısından bahsettik. Kullandıkları ekipman ve mühimmatları ele aldık. Ayrıca, uluslararası ilişkilerdeki girişimleri ve silahlanma projelerinden de bahsettik.
Fransa'nın Afrika'daki politika değişikliği ve ordunun modernizasyon yaklaşımını da değerlendirdik. Ek olarak, Rusya-Ukrayna Krizi'yle bağlantılı olarak Fransa'nın savaş hakkındaki yaklaşımını da analiz ettik.
GZT Özel İçerik Editörü Sinan Bakioğlu'nun hazırladığı 'Modern Ordular' serimizin bu bölümünde Fransa ordusuna ait tüm sorular ve çok daha fazlası sizinle buluşuyor.
+ GZT'de Özel İçerik Editörlüğü yapıyor. Marmara Üniversitesi Siyaset Bilimi ve Uluslararası İlişkiler (İngilizce) bölümünü bitirdi. Futbol, ve Formula 1 izlemeyi çok seviyor. GZT YouTube kanalı için 'Modern Ordular' ve 'Uzman Anlatıyor' serileri için düzenli olarak içerik üretiyor. 'Editör Anlatıyor' formatıyla uluslararası gündemdeki konuları işliyor.