1915 Çanakkale Köprüsü 'kule kesonu' denizle buluştu. Köprü, Çanakkale'nin Lapseki ile Gelibolu ilçeleri arasına inşa edilecek olan, Çanakkale Boğazı'nın ilk ve Marmara Bölgesi'nin 5. asma köprüsüdür. Yapımına hızla devam edilen köprü tamamlandığında 'dünyanın en büyük orta açıklıklı asma köprüsü' unvanını alacak, renkleri, figürleri ve diğer özellikleriyle dikkati çekecek olan 1915 Çanakkale Köprüsü tasarımındaki inceliklerle de göz kamaştıracak. İki ayak aralığı 2023 metre olarak, Cumhuriyet'in kuruluşunun 100. yılına atıfta bulunmuş olacak.
Meraklıları için teknik bilgiler: Ayakları arasındaki 2 bin 23 metre açıklık ile dünyanın en uzun asma köprüsü olarak inşa edilecek Çanakkale 1915 Köprüsü'nün tabliyelerinin 36 metre genişlikte ve 5 metre yükseklikte olması planlanıyor. Boyu 3 bin 869 metre olacak olan köprünün ayakları deniz içine inşaat edilecek. 1915 Çanakkale Köprüsü'nün Lapseki tarafındaki yaklaşım viyadüğü 650 metre, Gelibolu tarafındaki yaklaşım viyadüğün ise 900 metre uzunluğunda olacak. Yap-işlet-devret modeli kapsamında ihale edilecek olan köprü için 10 milyar 354 milyon 576 bin 202 lira harcanacak. Lapseki ile Gelibolu ilçeleri arasına inşa edilecek köprü ayrıca Çanakkale Boğazı'nın ilk, Marmara Bölgesi'nin 5'inci asma köprüsü olma özelliğini taşıyor. Köprü depreme ve şiddetli rüzgara da dayanıklı olarak inşa edilecek. Köprüde 6 şerit yol bulunacak. Çanakkale 1915 Köprüsü'nün içinde yer alacağı İstanbul Silivri ile Balıkesir Savaştepe arasındaki otoyol ise 354 kilometre uzunluğunda olacak. Bu otoyol Gebze İzmir otobanına bağlanmış olacak...
+ GZT’de video editörü olarak görev yapıyor. GZT’nin 1 dakikalık videoları ve özel story içeriklerini oluşturmak dışında gündeme dair videoları da GZT sistemine dahil ediyor. Ahmet’e Ahmet.zarifoglu@gzt.com adresinden ulaşabilirsiniz.