Şeyh Hasina Vecid, Bangladeş'in kurucu cumhurbaşkanı Şeyh Mujibur Rahman'ın kızı ve ülkesinin en uzun süre görev yapan başbakanı. Genç yaşta siyasi mücadeleye atılan Hasina, 1975'te ailesinin suikaste uğramasının ardından sürgün hayatı yaşadı.
1981'de ülkesine dönerek Avami Birliği'nin lideri oldu ve 1991'de ilk kez başbakan oldu. Siyasi kariyerinde birçok suikast girişimi ve protestoyla karşılaştı, ancak güçlü bir lider olarak kabul edildi. Hasina'nın iktidarı boyunca Bangladeş'in ekonomik büyümesi dikkat çekici bir şekilde arttı; milli gelir üç katına çıktı ve yoksulluk oranı düştü. Ancak, onun yönetimi yolsuzluk, otoriterlik ve insan hakları ihlalleri nedeniyle eleştirildi.
Özellikle ekonomik büyümenin toplumsal eşitsizlikleri artırdığı ve muhalefete yönelik baskılar eleştirildi. 2023'te, öğrenciler ve muhalefet tarafından istifası talep edildi. 2024'te seçimlerin ardından artan protestolar ve polis şiddeti sonucu, Hasina istifa ederek Hindistan'a kaçtı. Geçici hükümet kuruldu ve Nobel Barış Ödülü sahibi Muhammed Yunus başa geçti. Bangladeş'in geleceği, uluslararası etkiler ve halkın taleplerine bağlı olarak şekillenecek.
+ GZT Haber Merkezi'nden çıkan tüm içeriklerde olduğu gibi burada da 'GZT bakış açısı' hakim... Son dakika ise en hızlı, merak edilen ise en anlaşılır, dolu dolu bir konu ise en doyurucu şekilde takipçilerimize sunuyoruz. Yine de soru işareti kaldı ise iletisim@gzt.com'a mail atmanız, sosyal medya hesaplarımızdan bize mesaj göndermeniz yeterli.