Asya Kaplan Sivrisineği, Avrupa'ya yayılıyor

Asya Kaplan Sineği, Avrupa'da yayılıyor. Uzmanlar, ateşli hastalığa neden olan sivrisinek türünün, uluslararası seyahatlerle taşınarak yayılma olasılığının artacağını belirtiyor.

Avrupa Hastalık Önleme ve Kontrol Merkezi (ECDC), iklim değişikliği nedeniyle Asya Kaplan Sivrisineği (Aedes albopictus) olarak bilinen ve ateşli hastalıklara neden olan sivrisinek türünün kuzey, doğu ve batı Avrupa'da yayılmaya başladığını duyurdu.


Sarıhumma, Dang, ve Zika virüslerini bulaştırmasıyla bilinen sinek türünün, şu anda 13 Avrupa Birliği ülkesinde vakalara neden olduğu bildirildi. Bu yıl ilk olarak İspanya'nın Sevilla kentinde Mart ayı başında semptomlar başladı ve bir Batı Nil virüsü enfeksiyonu vakası görüldü. Merkez, iklim değişikliğinin bir sonucu olarak bu tür sivrisineklerin çoğalmaya başladığını söyledi.


Seyahatlerin, virüsün taşınmasına neden olacağı ve yerel bir salgın riskini artıracağı endişesi yaşanıyor. Türkiye'de ise 2015 yılından önce görülmeyen Asya kaplan sivrisineğinin popülasyonu İstanbul'da da artıyor ve sıcaklıklar nerede ise sivrisinekler de o yöne taşınıyor.

Uzmanlar sivrisinek ısırdığında ilk olarak ısırılan bölgeye buz konulmasını öneriyor. Kızarıklık ve şişme durumu yaşanması durumunda ise acilen doktora görülmesi tavsiye ediliyor.