Almanlar liderlerini neden dövüyor?

Darp ediliyor, aşağılanıyor hatta yüzlerine tükürülüyor. Alman siyasetçiler artık güvende değil. Son haftalarda Almanya'da politikacılara yönelik şiddet olaylarında ciddi artış görülüyor. Özellikle seçim kampanyaları sırasında aşırı sağcı grupların hedefi haline geliyorlar.

Almanya bu ay yaklaşan seçimlerden çok siyasi şiddeti konuştu desek abartmış olmayız. 3 Mayıs'ta, Şansölye Olaf Scholz'un merkez sol Sosyal Demokratlar üyesi Matthias Ecke, Dresden'de Avrupa Parlamentosu seçim afişlerini asarken saldırıya uğradı. Dört kişi tarafından tekmelenip dövülen Ecke, ağır yaralanarak hastaneye kaldırıldı ve önemli bir ameliyat geçirdi. Almanya Başbakanı Olaf Scholz, politikacılara yönelik saldırıların 'çirkin ve korkakça' olduğunu ifade etti. Diğeri halk kütüphanesinde saldırıya uğradı. Bir diğeri ise, Almanya'da yasaklı Hitler sloganı attığı iddia edilen bir grup şüpheli tarafından itilip üzerine tükürüldü.

Ülkede giderek sertleşen siyasi iklim, Nazilerin yükselişi ile paralellik gösteren siyasi şiddet konusunda ulusal bir tartışmayı da ateşledi. Olaylar özellikle 9 Haziran'da yapılacak Avrupa Parlamentosu seçimlerinin yaklaşmasıyla daha da belirgin hale geldi. Bu seçim, Brexit sonrası ilk Avrupa Parlamentosu seçimi ve AB'nin gelecekteki gelişimini belirleyecek önemli bir dönemeç diyebiliriz. Aynı zamanda çeşitli eyalet ve yerel seçimleri de yaklaşıyor.

Seçimlerine doğru Almanya'da görülen siyasi şiddet giderek daha endişe verici hale gelirken bu olayların arka planında yaşananları GZT Dış Haberler Editörü Hamide Coşkun anlattı.