ABD tarihinde ilk: Trump hüküm giydi

Ülke tarihinde bir ilk Donald Trump, hüküm giyen ilk ABD başkanı oldu. Eski ABD Başkanı Trump, yargılandığı 'sus payı' davasında, hakkındaki 34 suçlamanın hepsinden jüri tarafından suçlu bulundu.

Amerika'nın 250 yıllık tarihinde suçlu bulunan ilk başkanı olan Donald Trump, 2023'te Manhattan Bölge Savcılığınca yetişkin filmlerinde oyunculuk yapan Stormy Daniels'e 2016 başkanlık seçimleri sırasında yasa dışı 'sus payı' ödemesiyle ilgili yürütülen soruşturma kapsamında büyük jüri tarafından suçlanmıştı. 6 haftadır devam eden dava sonucunda 34 suçlamanın tamamından suçlu bulundu.

Trump, jürinin kararından sonra yaptığı ilk açıklamada ise 'Bu rezalet ve hileli bir duruşmaydı. İnsanlar burada ne olduğunu biliyor. Ben çok masum bir adamım. Ülkemizi ve anayasamızı savunuyorum.' ifadelerini kullandı.

Trump'ın herhangi bir mahkumiyet alıp almayacağı, 11 Temmuz'da yapılacak duruşmada belli olacak. Trump'ın suçlu bulunduğu maddelerin New York yasalarına göre hafif suçlar arasında bulunması ve 77 yaşındaki eski başkanın yaşı da düşünüldüğünde çok az bir hapis cezası alabileceği ya da para cezası, denetimli serbestlik veya hiç hapse girmeme ihtimalleri bulunuyor.

Anayasa uzmanlarına göre suçlu bulunan Trump'ın başkan adaylığı etkilenmeyecek. 5 Kasım'daki başkanlık seçimlerine girebilecek ve kazanması durumunda yeniden ABD Başkanı olabilecek.