Markalar bizi nasıl manipüle ediyor❓

Markalar insanları nasıl kazıklar, nasıl manipüle eder?
123 yıldır yanan şu ampulden haberiniz vardır sanırım. 1901 yılından beri bir ampul yanabiliyorsa teknoloji geliştikçe biz neden bozulan telefonlara dayanıksız eşyalara maruz bırakıldık? Planlı eskitme. Aldığınız bir ürünün garantisi bittikten hemen sonra bozulduğu olmuştur. İşte bu planlı eskitmenin ta kendisi.
Mesela Apple ve Samsung, yeni bir model alalım diye telefonlarımızı yavaşlattığı için milyonlarca dolar tazminat ödüyor.
Manipülasyona gelecek olursak marketlerde satılan Pirina yağından kaçımızın haberi var? Zeytinyağı yapımında kullanılan zeytinlerin, kalan posalarının öz suyundan elde ediliyor pirina yağı... Sabun yapımında kullanılan bu yağı yemeklik diye satıyorlar haberiniz olsun.
1950'lerde Türkiye'de binlerce zeytin ağacımızı katledip, insanımızı margarin çok sağlıklı diye kandırıp, 'zeytinyağlı yiyemem aman' diye türkü sipariş ettirenlerle aynı kafada bunlar.
Sağlık demişken, birçok ağrı kesici ilacın içinde aynı miktarda parasetamol olduğu halde Parol'un Türk bir firma olduğu için itibarsızlaştırıldığını biliyor muydunuz?
He bide sırf imajı çizilmesin diye her yıl 23.5 milyon poundluk sezonu geçmiş ürününü yakan Burrbery var. Fakire fukaraya verse olmaz tabii çünkü o Burrbery. E batmasın mı o imaj diye insan bir iç geçirmiyor değil.
Hiçbir şeyin tesadüf olmadığı bu sektörde, markaların bizi manipüle etmek için kullandığı kokular, müzikler, reklamlar... Genç Motto editörü Ahmet Emin Zorlu sizin için anlattı.