Yurt dışından getirilen telefonlardaki harç bedeli 500 TL'ye çıktı
Yurt dışından getirilen ve Türkiye'de pasaporta işletilen telefonlarda harç ücreti 170 TL'den 500 TL'ye yükseltildi. Resmî Gazete'de yayınlanan kararla birlikte uygulama yürürlüğe giriyor. Ayrıntılar haberimizde:
Akıllı telefonların satış rakamları her geçen gün artarken yurt dışından getirilen cihazların harç bedelleri de değişti. Resmî Gazete'de yayınlanan 'Yolcu Beraberinde Getirilen Telefon Kullanım Harcı Tutarının Yeniden Belirlenmesine Dair Karar' kapsamında telefon başına ödenecek ücret 170 TL'den 500 TL'ye yükseltildi. Yani artık yurt dışından telefon satın alıp Türkiye'de kullanmak isteyen kişilerin ödeyecekleri harç ücreti önemli oranda arttı.
Bu noktada merak edilen soru işaretlerinden biri ise getirilen telefon sayıları. Geçen yılın istatistiklerine bakıldığında toplamda 800 bin adet telefon getirildiği görülebiliyor. Yani bir yılda 800 bin telefon yurt dışından yolcularla beraber Türkiye'ye getirilmiş durumda.
Yurt dışından getirilen telefonlarda hangi işlemlerin uygulanması gerekiyor?
Yurt dışından satın alınan ve Türkiye'ye getirilen akıllı telefonlar için uygulanması gereken çeşitli işlemler var. Bunlardan biri IMEI kaydının yapılması. Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu, yurt dışından getirilen telefonlarla alakalı nasıl kayıt yapılacağını detaylı bir rehberle açıklıyor.
Yurt dışına çıkan yolcular beraberinde telefon getirdiklerinde 120 gün içinde kayıt yaptırmaları gerekiyor. Kayıt yaptırmak için e-Devlet üzerinden pasaport sahibinin şahsına ait bilgileri girerek işlemi gerçekleştirmesi şart.
Bu noktada dikkatedilmesi gereken unsurların başında ise pasaportun durumu yer alıyor. Son iki yıl içinde pasaport üzerine herhangi bir telefonun kayıt işleminin yapılmamış olması şart.
Ek bir not: Güvenlik açısından kendi getirdiğiniz cihazlar haricinde yurt dışından gelen cihazlarda pasaportunuzun kullanımına asla izin vermeyin.