Tarihin en büyük Güneş tutulması: Ay, 90 dakika boyunca Güneş'in önüne geçecek
21 Ağustos'ta gerçekleşecek olan "tarihin en büyük Güneş tutulması" hakkında yeni bilgiler ortaya çıktı...
Geçtiğimiz hafta, NASA'nın 21 Ağustos'ta gerçekleşecek olan Güneş tutulması konusunda özel bir çalışma yapacağı netleşmiş; hatta bu olay esnasında Amerika'dan gözlem yapacak olan kişilerden yardım istediği de belirtilmişti. "Tarihin en büyüğü" olarak ifade edilen güneş tutulması, yalnızca Amerika'dan gözlemlenebilecek ve tüm detaylar DKIST teleskobuyla ölçümlenecek. Bu doğa olayı sırasında Ay’ın yaklaşık 90 dakika boyunca Güneş’in önünde olacağı özellikle belirtiliyor.
En önemli detaylardan birisi ise 200 yıldır eksik hesaplanan Güneş’in yüzölçümünün ilk kez gerçek değerlere en yakın şekilde ölçülebilecek olması. İlk olarak 1891 yılında Alman astronom Arthur Auwers tarafından ölçümlenen Güneş’in yarıçapı, bu tarihte 696 bin kilometre olarak belirlenmiş; akabinde de bu değer 2015 yılına kadar kullanılmıştı.
Ardından Uluslararası Astronomi Birliği’nin uyduları baz alarak yaptığı ölçümlemeyle Güneş’in yarıçapı 695 bin 700 kilometre olarak hesaplanmıştı. 21 Ağustos’ta gerçekleşecek olan bu doğa olayı sonrasında Güneş’in yarıçapı az önce de belirttiğimiz üzere “gerçeğe en yakın” şekilde ölçümlenmiş olacak.