Peru'da Mars'a yakın koşullarda patates yetiştirildi

Mars çalışmaları
Mars çalışmaları

Peru'da bilim insanları, Mars ikliminin oluşturulduğu patates laboratuvarından ilk ürünü aldı.

ABD Uzay ve Havacılık Dairesi (NASA) ile Perulu bilim insanlarının başkent Lima'da ortaklaşa yürüttüğü çalışmada, Pampas de la Joya çölünden alınan kumda filizlenen bitki ilk ürününü verdi.

Mars'taki ortamın sağlanması için simülatörde sıfırın altında hava sıcaklığı, yüksek karbonmonoksit değişimi, 6 bin metre yüksekliktekine eşdeğer hava basıncı ve Kızıl Gezegen'deki gece ile gündüze benzeyen ışık sistemi gibi koşullar oluşturuldu.



Araştırmacılar, çölden getirdikleri 700 kilogram toprağa 65 çeşit patates ekti ancak bunlardan sadece dördü filizlendi.

Daha sonra toprağın yerine kırma taş ve besin eriyiği konularak en dayanıklı patates türlerinden biri ekildi. Simülatöre yerleştirilen kameralar sayesinde, tomurcuk filizlenmesi ve yaprakların açması görüntülendi. Sürecin sonunda patates yetişti.


"Donma noktasına yakın hava koşullarına karşı dayanıklı"
Peru Mühendislik ve Teknoloji Üniversitesinden astrobiyolog Julio Valdivia, çalışmanın dünyada patates yetiştirilemeyen alanlarda patatesin dayanıklı olması açısından da önemli olduğunu söyledi.

Valdivia, "süper patateslerin" yüksek oranda karbondioksit bulunan ve donma noktasına yakın hava koşullarına karşı dayanıklı olduğunu ifade etti.

Peru ile komşuları Bolivya ve Ekvador'da soğuk ve çorak arazilerde bile 4 binden fazla çeşit patates yetişiyor.
Bugünün gazete manşetleri için tıklayın >