Mavi Balina oyunu son bölümde çocuklardan intihar etmelerini istiyor
İnternette illegal olarak dolaşan Mavi Balina oyunu, gençlere bazı görevler vererek intihar etmelerine neden oluyor. Son 6 aydaki 130 intiharın oyunla alakası olabileceği bile düşünülüyor.
Dijital oyun için harcadığımız maddiyat ve zaman bir hayli fazlalaştı. Hatta çocuk yaşta olanların ayırdığı zaman daha 3 yıl öncesine kadar yüzde yüz oranında bir artış gösterdi. Bu oyunların en kötü tarafı kişilerden zaman ve para alması değil bağımlılık seviyelerine getirerek kişilerin beyninde maddi manevi hasar oluşturmaları oluyor.
Bu duruma daha fazla sessiz kalamayan İçişleri Bakanlığı konuyla alakalı bir açıklama getirdi. Oyunun intihar vakalarını tetiklediğini ve ailelerin bu oyun için özellikle dikkatli olması gerektiğini belirtti.
Bu mavi balina oyunu oyun adı altında çalışsa da aslında gençleri kandırarak intihara yönlendiriyor. Her geçen yıl kullanıcısını artıran oyun şimdi yine bir cana mal oldu. Oyunun son görevinde kullanıcının intihar etmesi istenirken ve ölümden sonra yeniden doğumun olduğu söyleniyor.
Oyunun temasında ne var?
Oyunda, çocukların tamamlanması için çeşitli görevler tanımlanıyor. Kademeli bir şekilde yapay zeka tarafından zorlaştırılan görevler, çocukları bir süre sonra baskı altına alıyor ve akabinde sürekli baştan doğan karakterin ölümsüzlüğü vurgulanıyor.
Dikkat çeken yanları neler?
- > Mavi Balina 50 görevden oluşuyor.
> Görevler genellikle oyuncunun kendi vücudunu jiletle kesmesinden oluşuyor.
> Görev sonunda yapılan işlem, yetkili kişiye görsel olarak kanıtlanıyor.
> Oyuncudan korkunç video ve müzikler dinlenmesi isteniyor.
> 6. görev gizli tutuluyor ve ne olduğu bilinmiyor.
> 50. görevde oyuncunun yüksek bir binaya çıkıp aşağı atlaması isteniyor.
Furkan’ın ölümü ve oyunun özellikle de gençler üzerindeki etkisi hakkında konuşan Psikolog Erdinç Üstündağ, şu ifadeleri kullandı:
''Bir sosyal medya oyunu, onlarca çocuğun intihar etmesine sebep oluyor. Bu tarz bilgisayar oyunları, çocuklarda epilepsiyi tetikleyebiliyor, dikkatsizliği, hiperaktiviteyi ve uykusuzluğu da artırabiliyor. Bu oyunlarda, oyun gereği küçük çocukların tanımadığı kişilerle iletişime geçmesi söz konusu olabiliyor. O tarz birinden direktif gelmiş ve çocuk intihar etmiş olabilir.''