Fotoğrafçılık 101: Çok daha iyi portre fotoğrafları çekmek için 11 ipucu!
Etkileyici portre fotoğrafları çekebilmek için dikkat edilmesi gereken birçok farklı unsur var. Aydınlatmanın doğru kullanılması, odaklanın yapılacağı nokta ve diyafram önceliğinin kullanılması gibi birçok farklı maddeyi sizler için bir araya getirdik. Tüm detaylar bu rehberimizde!
Fotoğrafçılığın birçok farklı türü (doğa, bebek, portre ve benzeri) var. Bu haftadan itibaren her hafta yayınlanacak özel bir yazı dizisiyle ayrı kategorilerde sayılabilecek fotoğraf türleri hakkında ipuçlarını sizlerle paylaşıyoruz.
Üstelik bu ipuçları DSLR fotoğraf makinelerinden akıllı telefonlara kadar hepsi için geçerli. Bu hafta çok daha iyi portre fotoğrafları çekmek isteyenler için 11 ipucuyla karşınızdayız!
Portre fotoğrafçılığı teknikleri, ipuçları ve püf noktaları!
Söz konusu portre fotoğrafçılığı olduğunda dikkat edilmesi gereken birçok farklı unsur ortaya çıkıyor. Çünkü konunun hareketli olması sebebiyle tekrarı olmayan pozlar ortaya çıkabiliyor. Dolayısıyla her şeyden önce doğru zamanda deklanşöre basmak gerekiyor.
1- Gözlere odaklanın
Portre fotoğrafları çekerken en önemli unsur elbette gözlere netlik almak. Böylece gözler keskin ve net çıktığında esasında ilk madde doğru şekilde atlanmış olunuyor. Otomatik netleme (AF ) yerine bu tür durumlarda elle netleme (MF) seçeneklerini kullanmakta yarar var.
Portre fotoğrafçılığı profesyonel makinelerle yapanların dikkat etmesi gereken bir püf noktası ise lens seçimi. Lens seçimini sabit odaklı lenslerden yana kullanmak daha doğal ve başarılı sonuçların ortaya çıkmasını sağlıyor. Örneğin 50 mm ya da 85 mm'lik lensler bu iş için ideal olanlar arasında.
Diyafram öncelikli modu tercih edin. Bu sayede daha kolay alan derinliği ayarlamak mümkün hale geliyor. Diyafram aralığı f/1.4 - f/1.2 gibi lensler arka planı yok etme açısından büyük kolaylık sağlıyor.
Not: Diyafram değeri rakamsal bazda ne kadar ufaksa arka plan o kadar kolay yok edilir.
Muhteşem portreler çekmek için pahalı bir ev stüdyosu aydınlatmasına ihtiyacınız yok. Bunun yerine doğal ışık kaynaklarını kullanmak mümkün. En mantıklı seçenek ise portre fotoğrafçılığı için cam kenarından ışık almak. Modelinizi pencereye yakın bir açıyla konumlandırdığınızda otomatik olarak aydınlatma sağlamış olursunuz. Üstelik reflektör sayesinde de yansıtma yapabilir ve doğal ışığın yüze eşit dağılmasını sağlayabilirsiniz.
Fotoğrafın RAW formatıyla çekilmesiyle birlikte Photoshop benzeri uygulamalarla renklerle ve diğer ayrıntılarla ayrı ayrı oynanması kolaylaşıyor. Özellikle son dönemlerde akıllı telefonlara da eklenen RAW çekim modu bilgisayardan fotoğrafları düzenlemek isteyenler için biçilmiş kaftan.
Bebek portreleri söz konusu olduğunda en iyi aydınlatma doğal ışık. Yapay ışık ya da flaş bebeklerin korkmasına sebep oluyor. Bebekleri fotoğraflama konusunda en iyi zamanlar ise yemek sonrası ya da sabah saatleri olarak belirtiliyor. Günün diğer saatlerinde daha aktif ve uyanık olduklarından dolayı bu zaman dilimleri içinde çok daha doğal fotoğraflar çekmek mümkün hale geliyor.
Benzer durum esasında çocuk fotoğrafçılığı için de geçerli. Çünkü çocuk fotoğrafları çekmek eğlenceli ama bir o kadar da zordur. Dolayısıyla çocukların portre fotoğraflarını çekerken zamanı iyi kullanmak şart. Fotoğraf çekerken oyun oynuyormuş gibi davranmakta yarar var. Üstelik geniş açılı bir lensle birlikte etkileyici fotoğrafların ortaya çıkma olasılığını daha da artırabilmek mümkün.
Birkaç maddede üst üste zamanı etkin kullanmanın faydalarından bahsettik. Peki ama zamanı etkin kullanmak için uygulanabilecek yöntemler hangileri? Seri çekim modu bu noktada önemli avantaj sağlıyor. Zira birden fazla fotoğraf çekildiği için otomatik olarak arasından seçim yapılabiliyor. Daha sonra düzenleme de yapıldığında fotoğraf 'kullanılabilir' hale geliyor.
Grup fotoğraflarında muhtemelen dikkate alınacak olan ilk şey en uzun boylu olan kişidir. Dolayısıyla eğer çok fazla kişinin bulunduğu bir grup fotoğrafı çekiliyorsa uzun boyluları arka taraflara almakta yarar var. Tabii kıyafetlerin renk ayrımlarına göre de benzer bir düzenleme yapmak fotoğrafın daha hoş görünmesi için önemli. Herkesin net ve keskin görünmesini sağlamak için geniş açılı bir lensle f/8'de çekimi gerçekleştirmek verimli sonuçlar ortaya çıkarıyor.
Aile fotoğrafları çekerken üyeler arasında bağ / ilişki kuran bir tema oluşturun. Basit bir örnekle anne baba ve çocuklar arasında bağ oluşturan özel bir tarz belirleyin.
Kutlama, doğum günü ve benzeri durumlarda pastalar üzerine konulan mumların etkileyici çıkması şart. Bu gibi durumlarda modelinizi ve mumları samimi şekilde fotoğraflamak için ISO değerini 1600 civarına ayarlayın. Fotoğraf makinesinin flaşı kapalıyken elle pozlama (MF) modunda mükemmel fotoğraflar çekmek mümkün.