Facebook ve Twitter'ın 'yalan haber' başarısızlığı
Sosyal medyanın kullanımında yaşanan artış, kötü sonuçları da beraberinde getiriyor. Bunlardan biri de yalan haberler. Facebook ve Twitter'ın yalan haberlerin önüne geçmek için önlemler alsa da, pek de işe yaramadığı ortaya çıktı.
Facebook ve Twitter her ne kadar yalan haberlerle mücadele ettiğini söylese de, son yayınlanan bir rapor bu durumun aksini gösteriyor. Nefret söylemleri,yalan ve şişirilmiş haberler sosyal medyada hızla yayılıyor.
Haberlerin türü ve merkezi farklı
Facebook asılsız haberlerin önüne geçmek için düğmeye basmıştı. Facebook, geçtiğimiz Mayıs ayında yalan haberlerle mücadele etmek için bazı önlemler aldı. Aralarında Türkiye’nin de olduğu birçok ülkede konuyla ilgili güncellemelerini paylaşmıştı.
Ayrıca asılsız haberlerle mücadele etmenin en büyük zorluklarından biri, bu haberlerin birçok farklı içerik türünde ve farklı ülkelerde ortaya çıkmaları olarak biliniyor. Bu soruna bir çözüm yolu bulmak isteyen şirket, fotoğraf ve video doğrulama testlerini uyguladığı ülke sayısını dörde çıkarmıştı.
‘Yeni önlem açıklaması’ yetersiz kaldı
Twitter cephesinde de durum farksız
Dünyanın 'haber alma' konusundaki en pratik ve en bilinen kaynaklarından birine dönüşen Twitter, özellikle toplumsal olaylar söz konusu olduğunda onlarca farklı yalan ya da eksik haberle sarsılabiliyor. Birçok farklı odağın 'manipülasyon' için tercih ettiği adres konumuna evrilen platform da tıpkı Facebook gibi 'çaresiz' kaldığı durumlar yaşayabiliyor.
Twitter CEO'su Jack Dorsey'in şeffaflık üzerine yaptığı konuşmalar ve 'doğru bilginin' önemini vurguladığı açıklamalarını da anlamsız bırakabilen 'bir şey yapmama hali' şirketin başını ağrıtabilir. Gönderilerin kontrolü ve doğru merkezlere yönlendirilmesi konusunda yetersiz kalan şirket, bunun için ekstra bir ekip oluşturma opsiyonunu da değerlendirmemekte kararlı.