'Facebook ve Twitter da vergi ödemeli'
Türkiye’yi yaptırımlar ve kur üzerinde hedef alan ABD’nin elektronik ürünleri boykot edilirken, ABD merkezli Twitter ve Facebook, halen Türkiye’de vergi ödemiyor. Bu şirketlere yönelik daha önce getirilmesi planlanan yaptırımlar AYM kararı nedeniyle hayata geçirilememişti. Türkiye pazarından milyon dolarlar kazanan şirketler, vergi ödememek için ofis dahi açmıyor. Avukat Şadi Çarsancaklı, “Twitter ve Facebook, devletin hükümranlık hakkını ihlal ediyor. AYM kararını gözden geçirmeli” dedi.
Türkiye’ye ekonomik saldırı düzenleyen ABD’nün tüm malları boykot edilirken, milyon dolarlık pastadan pay sahibi olan ABD merkezli Twitter ve Facebook, halen Türkiye’ye vergi ödemiyor. Türkiye’de ofis açmaya yanaşmayan ABD’li şirketler, bu ülkeden kazandıkları paraların faturasını yurt dışında kesiyor ve büyük maddi kayba neden oluyor. ABD'nin Türkiye ekonomisine yönelik skandal yaptırımlarına misliyle karşılık veren Türkiye, ABD menşeli ürünleri de boykot ediyor. Türkiye'deki pazarından milyon dolarlık reklam geliri elde eden ABD merkezli sosyal paylaşım ağları Twitter, Facebook ve Instagram ise, Türkiye'de ofis açmamakta direniyor. Göstermelik olarak Türkiye direktörü atayan Facebook'un, irtibat kurulacak bir telefonu veya ofis adresi bulunmuyor.
Ofis açmamakta direniyorlar
Türkiye'nin tüm üst düzey girişimlerine rağmen, kuruş vergi ödemeyen sosyal paylaşım siteleri, milyonlarca kullanıcı üzerinden zenginliğine zenginlik katıyor. Türkiye'den kazanç elde etmesine rağmen vergi ödememek için ofis açmayan ABD merkezli sosyal medya ağlarına, AYM kararı nedeniyle kısıtlama kararı uygulanamıyor. AYM'nin bu kararı Türkiye'nin yaptırım gücünü zayıflatırken, ABD'li şirketler bu kararın arkasına sığınıyor.
Milyon dolarlık reklam pastası var
Türkiye'de vergi vermeyen Twitter, Facebook, Instagram gibi sosyal medya platformları, reklam gelirleri üzerinden milyon dolarlar kazanıyor. Sadece Twitter'ın Türkiye'de yılda en az 400 milyon doların üzerinde para kazandığı değerlendiriliyor. Twitter, 2010 yılında Türkiye'den 45 milyon dolarlık reklam geliri elde ederken, bur akam 2013 yılında 400 milyon dolar seviyesine ulaşmıştı. Türkiye'de yaklaşık 1 milyar dolarlık online reklam pazarı olduğu yetkililerce açıklanırken, dönen bu paranın yüzde 70'i vergisiz şekilde yurt dışına çıkıyor.
Burada kazanıp dışarda fatura kesiyorlar
Twitter, faturayı yurt dışında kesip bu paraların vergisini ise başka ülkelerde ödüyor. Maddi yönünün yanında, dikkat çeken bir diğer husus ise veri güvenliği. Türkiye'deki milyonlarca kullanıcının tüm bilgileri, ABD'de depolanıyor. Türkiye'ye ekonomik savaş başlatan ABD'li şirketlerin bu durumu, kamuoyunda ciddi oranda rahatsızlık yaratıyor.
Algı operasyonu yaptılar
Kişilik haklarına yapılan saygısızlıktan dolayı mahkemeye giden ve açtığı davaları kazanan vatandaşların haklarına saygı duymayan, mahkeme kararlarını uygulamayan Twitter’ın zaruri olarak engellenmesi üzerine, sosyal medyada ifade özgürlüğü maskesi altında kampanya başlatıldı. Bu kampanyanın etkisi altında, Anayasa Mahkemesi 2 Nisan 2014’te Twitter’a erişim engelinin kaldırılması gerektiğine hükmetti. AYM, gerekçeli kararında Twitter’ın engellenmesinin ifade özgürlüğüne ağır bir müdahale olduğu ileri sürdü.