Drone nedir ve hangi alanlarda kullanılır?
Drone veya İnsansız Hava Araçları, reklamcılıktan atmosferik çalışmalara kadar ticari alanda birçok farklı şirket tarafından aktif olarak kullanılıyor. Peki ama drone'ların tüm kullanım alanları neler?
Drone ya da İnsansız Hava Araçları (İHA), günümüzde birçok farklı sektör tarafından aktif şekilde kullanılıyor. Özellikle son yıllarda popülerlik kazanmayı başaran drone'lar; reklamcılıktan kargo taşımacılığına kadar çeşitli görevler üstlenebiliyor. Her ne kadar son yıllarda tanınmaya başlansa da drone veya İnsansız Hava Araçları'nın mazisi 20.YY'ın başlarına dayanıyor.
Öncelikle savunma sanayiinde gözlem aracı olarak kullanılan drone'lar, 20.YY'da ulaşımın zor olduğu bölgelerde analizler yapmak amacıyla tercih edilmişti. Askeri alanda kullanılmasıyla birlikte, büyük bir kitlenin dikkatini çeken drone'lar; artık bireysel kullanımın dışında ticariamaçlı olarak da aktif şekilde tercih ediliyor.
Drone'lar nasıl kontrol ediliyor?
Drone ve İHA pilotları, bu ürünleri uzaktan kontrol ederek uçurabiliyor. Temel uçuş tekniklerini öğrendikten sonra kısa bir süre içerisinde drone'ları havalandırmak mümkün oluyor. Temelde uzaktan kumandayla kontrol edilebilen bu sistemler, kullanım alanına göre birçok farklı teknolojiyi barındırdığından dolayı karmaşık bir yapıyla karşınıza çıkabiliyor.
Drone ve İHA'lar, çoğunlukla teknik olarak 2.4 GHz frekans bandında dört kontrol kanalıyla kablosuz şekilde çalışıyorlar. Bu frekans sisteminin tercih edildiği kumandalar şifreleme sistemiyle birbiriyle eşleşiyor. Üstelik bir kez eşleşme yapıldığında her seferinde kumandayla bağlantı otomatik şekilde sağlanıyor.
Drone'lar elbette kullanılacak amaçlara özel olarak üretiliyorlar. Dolayısıyla fotoğraf ve video çekimi için tasarlanmış bir İnsansız Hava Aracı ile taşımacılık için kullanılacak drone'lar arasında teknik anlamda da ciddi farklar olabiliyor. Ancak temelde bu ürünler; gövde, kontrol kartı, motor, pervaneler, batarya, alıcı ve uzaktan kumandayı barındırıyor.
Ayrıca kumandalar üzerindeki LCD ekranlar sayesinde sürüş sırasında çekimler de eşzamanlı olarak görüntülenebiliyor. Özellikle inşaat sektöründe reklam amaçlı kullanılan drone'lar, çeşitli organizasyonlar sırasında da tercih edilebiliyor. Ayrıca hava çekimleri, özellikle son birkaç yılda video klipler için de epey yoğun şekilde tercih ediliyor.
Bu sektörlere ek olarak drone'lara sürekli olarak yeni kullanım alanları da açılıyor. Yani önümüzdeki yıllarda bu insansız hava araçlarının çok daha farklı işlevler için kullanılacağına şahit olacağız.