Apple Madalyonu Kısım II: Apple çığ gibi büyüyor: Gelecekte ne olacak?
Dünyanın 1 trilyon dolar değere sahip ilk şirketi olma unvanını ele geçiren ve bununla birlikte beklentileri de büyük ölçüde artıran Apple, her konuda olduğu gibi ‘büyüme’ konusunda da alanının en iddialı şirketi konumunda. Peki Apple, gelecekte hangi ürünleri çıkarabilir, sıradaki basamak ne olacak? İşte GZT Teknoloji ekibinin öngörüleriyle Apple’ın geleceği…
Dünyanın en büyük şirketlerinden biri olma özelliğini maddi yeterlilikleri ve kırdığı rekorlarla da her geçen gün yeniden ispat eden Apple, 1 trilyon dolarlık değeriyle seviye atlamış, adını tarihe altın harflerle yazmayı başarmıştı. Apple’ın ürün çeşitliliği ve kalitesi, şirket içi yönetim yaklaşımları, görünen ve görünmeyen özellikleri oldukça orijinal bir kimlik oluşturmaya yetiyor. Bu kimliğin oluşması için ortaya konan tüm parametreler belli bir düzen ve akış içerisinde sisteme adapte edilirken Apple’ın geleceğine dair yorumlar da peşi sıra gelmeye devam ediyor. 1 trilyon dolarlık ilk şirket olan Apple’ın yeni hedefleri neler olabilir?
Bizi hangi gelişmeler bekliyor?
Artırılmış gerçeklik
Apple kaynakları ve sosyal medyada sık sık ortaya çıkan, şirket kaynaklı olduğu iddia edilen proje görüntülerine göre Apple’ın birincil hedefi yeni artırılmış gerçeklik üzerine üretimler yapmak. Apple CEO’su Tim Cook daha önce sanal gerçeklik hakkında ne kadar hevesli olduğunu altını önemle çizerek açıklamıştı. Bu teknolojinin temel motivasyonu da dijital ortamda oluşturulmuş görselleri gerçek dünyadaki nesnelerin üzerine yerleştirmek üzerine kurulmuş durumda. Apple bunu başarabildiğinde daha önceki üretimleri ve pazarlama başarıları düşünüldüğünde yepyeni bir dünyayla karşılaşmamızı sağlayabilir. Apple, yakın geçmişte Metaio, PrimeSense ve RealFace’in de aralarında bulunduğu çok sayıda artırılmış gerçeklik şirketini satın aldığı için bu öngörünün kısa süre içerisinde gerçekleşmesi sürpriz olmaz…
Kablolardan kurtuluş
Apple, kablosuz şarj ve kablosuz yaşama dair çok sayıda farklı çalışma ve iddialı proje geliştiriyor. Bu doğrultuda 1-3 senelik kısa vadede tüm kabloların ekosistemden kalkması temel hedeflerden biri olmuş durumda. Kablosuz bir yaşam vaadiyle yola çıkan Apple geliştiricileri temel konsantrasyonunu tamamen uzaktan ve temasa dayalı bir etkileşime ayırmış durumda.
Apple Otomobil!
Geçtiğimiz haftalarda Apple’ın otomobil üzerinde gerekli testleri yapabilmek amacıyla ortaya çıkardığı başvuru formlarından birine ulaşan Business Insider, form üzerinde Apple’ın ‘gaza basmak, direksiyonu çevirmek, frene basmak ve otomobil kullanmak için gereken diğer eylemleri ortaya koyabilecek kapasitede’ tanımının bulunduğunu yayınladı. Business Insider’ın makalesi dışında da ayrıca, Apple’ın net biçimde ilgilendiği teknoloji-ulaşım entegrasyonu büyük kitleler için heyecan verici olarak yorumlanıyor.
Apple – Uzay ilişkisi
Boeing şirketi, düşük yer yörüngeli uyduların günümüz hücresel şebeke teknolojisinin sunduğundan çok daha hızlı internet erişimi sunabilmeleri üzerine çalışıyor. Apple’ın Boeing ile gerçekleştireceği işbirliği uzun vadede iPhone, iPad ve interneti yoğun biçimde kullanan diğer tüm Apple ürünlerinin dünya genelindeki kullanım oranlarını önemli ölçüde yükseltebilir. Bunun dışında, Apple’ın internet NASA mühendisleriyle de eşzamanlı olarak yaptığı çalışmalar uzay-otomobil-Apple ortaklığını bambaşka bir seviyede karşımıza çıkarabilir.
Apple, tüm bu projeleri hayata geçirdiğinde şu an için 1 trilyon dolar’ı aşan değeri kısa vadede 1.5-2 misline kadar yükselebilir. Şirketin devinimli ve güven veren altyapısı birçok farklı gerçekliği mümkün kılmak noktasında ümit verici. Apple, tüm projeleri gerçeğe dönüştürdüğünde ortaya çıkabilecek atmosfer teknoloji tarafından sarılmış bir dünyayı beraberinde getirebilir…