A'dan Z'ye: Yerli otomobilin şu ana kadar belli olan tüm ayrıntıları!
Yerli otomobille alakalı şu ana kadar birçok farklı detay ortaya çıkmış durumda. Cuma günü açıklanacak olan genel müdür ve projenin 'markalaşma süreci' öncesinde tüm ayrıntıları bir araya getirdik.
Hemen her hafta yerli otomobille ilgili yeni açıklamalar yapılıyor. Projenin sürekli konuşulması ve diri tutulması muazzam. Ama güncellemeler ve yapılan açıklamalar kafaları biraz karıştırabiliyor. İşte bu sebeple yerli otomobille ilgili şu ana kadar ortaya çıkan tüm gelişmeleri bir araya getirdik.
Projede kimler çalışıyor?
İlk olarak yerli otomobili birlikte geliştirecek şirketleri bilmek gerekiyor. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, geçen yıl Kasım'da düzenlenen Ortak Girişim Grubu TanıtımToplantısı'nda ilk yerli otomobil üretecek şirketleri açıklamıştı. Şirketler Anadolu Grup, BMC, Kıraça Holding, Turkcell ve Zorlu Holding şeklinde belirlenmişti. Hatta Cumhurbaşkanı Erdoğan, bu grubu 'babayiğitler' şeklinde de tanımlamıştı.
Açıklamalardan satır başları:
- - Güncel teknolojiyi yakalamak için her adımı atacağız.
- Yerli otomobil projesinin başlangıcını resmen yapıyoruz.
- Cumhurbaşkanı Erdoğan: "Üretilecek ilk otomobile talibim"
Modeller nasıl olacak?
Babayiğitler, ilk açıklamalarında yerli otomobilin üç farklı model üzerine çalışılacağını açıklamıştı. Yani ilk etapta üç farklı otomobil örneğinin yapılacağını bildirmişti. Ancak daha sonrasında Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Faruk Özlü, yaptığı açıklamada Türkiye'nin otomobil projesinin beş modelle piyasaya gireceği açıklandı. Bunlardan üç modelin aynı şasi üzerinde olması planlanıyor. Modellerle alakalı olarak 'sedan, spor, SUV ve genel maksat bir araç' şeklinde açıklamalar yapıldı. B ve C segmentinde üretim gerçekleştirileceği de özellikle belirtildi. Ayrıca tüm modellerin elektrikli olacağı da net bir şekilde açıklandı.
Açıklamalardan satır başları:
- - Üretim için 22 ilden talep var.
- Yerli otomobilde amaç milli marka oluşturmak.
Bu senenin ilk aylarında Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği Başkanı Rıfat Hisarcıklıoğlu yaptığı açıklamada yerli otomobilinin 2021'de piyasaya sürüleceğini bildirdi. Ayrıca bu açıklamada yerli otomobilin üretileceği fabrikanın, markanın isminin ve şirketin CEO'sunun 2018'de netleşeceği ifade edildi. Yani aslında tüm bu 'markalaşma' süreci için 2018 yılının seçildiğini söylemek mümkün.
TOBB Başkanı ayrıca 2019'da yerli otomobil prototipinin 15 Temmuz Şehitler Köprüsü'nden geçeceğini ifade etmişti.
Açıklamalardan satır başları:
- - Yerli otomobil 2021'de piyasaya sürülecek.
- Markalaşma çalışmaları için 2018 yılı seçildi.
Yerli otomobilin fiyatı ne olacak?
Yerli otomobille ilgili en fazla merak edilenlerden biri de fiyatı. Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Faruk Özlü, yaptığı açıklamada yerli otomobilin emsallerinden farklı olacağını; dolayısıyla araçların hem New York'ta hem de Tanzanya'da satılacağını bildirdi. Yerli otomobilin C segmentindeki versiyonunun 80.000 TL ile 100.000 TL arasında bir fiyatlandırmayla satışa çıkacağını bildirdi.
Açıklamalardan satır başları:
- - Yerli otomobil emsallerinden daha kaliteli ve üstün olacak.
- Fiyatlar 80.000 TL - 100000 TL bandında olacak.
- Amaç uygun fiyatlı ve kaliteli bir otomobil üretmek.
Yerli otomobilde yatırım ne kadar?
Yerli otomobilin yatırım rakamları da doğrudan Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Faruk Özlü tarafından açıklandı. Konsorsiyum uyumlu çalışma yürütüldüğünü; teknik ve mali analizde işin sonuna gelindi açıklaması yapıldı. Yaklaşık 2.5 milyar euroluk bir yatırım öngörüldüğü de belirtildi. "Toplamda beş ana şirketin %30 kendi sermayeleriyle %70 oranında da krediyle bu işi yerine getirecekler." şeklinde açıklama yapıldı.
Açıklamalardan satır başları:
- - Devletin ortaklığı söz konusu değil.
- 5 ana şirket %30 kendi sermayelerini kullanacak.
- 5 ana şirket %70 kredi kullanacak.
Yerli otomobil nerede üretilecek?
Yerli otomobilin nerede üretileceği şu an için bilinmiyor. Birçok farklı şehir inceleniyor ve çeşitli kriterler göz önünde bulunduruluyor. Konuyla alakalı olarak Niğde'de partisinin il başkanlığını ziyaret eden Bakan Faruk Özlü, yerli otomobilin üretim yerinin 1.5 yıl sonra belli olacağını ifade etti.
- - Üretim konusu 1.5 yıl sonra gündeme gelecek.
- Şu anda markalaşma çalışmaları devam ediyor.
Yerli otomobilin şarj istasyonları nerede üretilecek?
Proje kapsamında şarj istasyonlarının üretileceği şehrimiz Erzurum olarak seçildi. Ak Parti Erzurum Milletvekili Mustafa Ilıcalı, yaptığı açıklamada yerli otomobil için tasarlanan şarj istasyonlarının Erzurum'da üretileceğini ifade etti.
Açıklamalardan satır başları:
- - 20 - 30 milyon TL'lik bir yatırım olacak.
- 100 bin kişinin istihdam edilecek.
Yerli otomobil nerede satılacak?
Yerli otomobil etrafında oluşturulan Ortak Girişim Grubu, zaten halihazırda birçok farklı sektördeki uzman şirketlerden oluşuyor. Dolayısıyla tüm şirketlerin pazar payı hayli fazla. Hatta Turkcell'in de mağazalarında yerli otomobillerin sergileneceği ve satılacağı açıklandı.
Açıklamalardan satır başları:
- - Turkcell mağazalarında da satılacak.
Yerli otomobil projesinin CEO'su kim olacak?
Açıklamalardan satır başları:
- - Şarj süresi ve şarj istasyonları çalışmaları devam ediyor.
- 400 ila 500 km arasında gidebilecek şekilde planlıyoruz.
- Modellerimizi uluslararası pazarlarda tanıtacağız.
Yerli otomobil ilk kez nerede sergilenecek?
Yerli otomobil projesinin koordinatörü Metin Sancar, 2018 Cenevre Otomobil Fuarı'nda yaptığı açıklamada yerli otomobilin ilk kez gelecek yıl sergileneceğini ifade etti. Üstelik yerli otomobilin ilk kez Cenevre'de gün yüzüne çıkacağı da belirtildi.
Açıklamalardan satır başları:
- - Prototipi düzenli ve planlı bir takvimle yetiştireceğiz.
- Cenevre'de ilk kez sergilenecek.
Yerli otomobil projesinde yetki kimde?
Türkiye'ninOtomobil Projesi kapsamındaki çalışmalarda tüm yetki Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı'nda olacak.
Açıklamalardan satır başları:
- - Resmî Gazete'de yayınlanan karara göre yerli otomobil projesinin tek yetkisi Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı'nda.
Yerli otomobilin ismi ne olacak?
Ve yine en fazla merak edilen detaylardan biri yerli otomobilin ismi. Bu hafta Cuma günü (11 Mayıs) düzenlenecek olan dev organizasyonda Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, otomobilin ismini, kuruluş yerini, kuruluş zamanını ve CEO'sunu açıklayacak.
Açıklamalardan satır başları:
- - 2019'da prototip, 2021'de seri üretim.
- CEO olarak üç isim ön planda.
- Üretim için 26 il talip.