ABD’nin gözü bu davada: Facebook ve Twitter’ın başını ağrıtan mahkemeden 5 özel detay!
Twitter, Facebook ve Google’ın da aralarında bulunduğu birçok sosyal medya devi şeffaflık, veri takibi ve iyi ölçüm gibi konularda yoğun bir takip altında. Amerika Birleşik Devletleri Senatosu’nda mahkeme süreci başlayan şirketlerin son durumlarını ve mahkemede gözden kaçmaması gereken beş detayı sizler için bir araya getirdik…
Facebook ve Twitter’ın üst düzey yöneticileri Sheryl Sandberg ve Jack Dorsey, sosyal medya oluşumlarının son durumları ve tüm hareketlenmeleri hakkında bilgi vermeleri için ciddi bir mahkeme süreciyle karşı karşıya. Capitol Hill’de başlayan duruşmada ortaya çıkan bilgilerden öte komplo teorileri de gerçek bir ‘savaş’ın başladığını gözler önüne seriyor. Özellikle Facebook ve Twitter’a ‘Rusya ile ilişkiler’ başlığıyla sorulan sorular, hesap takiplerinin irdelenmesi ve politik ön yargılar mahkemenin temel dinamiğini oluştururken duruşmalarda ‘halı altına süpürülmemesi gereken’ detayları sizler için derledik. İşte, Facebook ve Twitter’ın başrolünde yer aldığı Capitol Hill’e dair ünlü teorisyen Alex Jones’tan dikkat çeken beş komplo teorisi…
1. Facebook ve Twitter’a garip soru: ‘Amacınız ne?’
Dışarıdan bakıldığında bir mahkeme süreci için en doğal sorulardan biri olarak değerlendirilebilecek bu soru, muhataplar ve üslup değerlendirildiğinde manidar bulunabilir. Facebook ve Twitter’ın sürekli olarak dillendirdiği ‘çevrimiçi yanlış bilgilendirmeyle mücadele ediyoruz’ kalıbı dillere pelesenk olmaktan da öte artık sloganik bir ifadeye bile büründü. Facebook Üst Düzey Yöneticisi Sheryl Sandberg, henüz dava süreci başında, soru dahi sorulmadan birinci önceliklerinin ‘yanlış bilgilendirmeyi engellemek’ olduğunu ifade etmesiyle başlayan ‘şüphe dalgası’ Jack Dorsey’in ‘kötü içerikleri temizliyoruz’ beyanıyla detaylandırıldı. Mahkeme Başkanı’nın ‘gerçek amacınız ne?’ diye sormasıyla gündem olan konu, siyasi reklam alımları konusunda sıkışıp kaldı. Konuya dair yetkin birçok isim yapay zeka indeksinin ayrımcılıkla çalıştığını, Facebook ve Twitter’ın kasıtlı yönlendirmeler yaptığını ifade etti. Aylardır tam tersini iddia eden iki devin bu argümana karşı makul bir cevabının olmaması da davayı takip edenleri şaşırttı.
2. Google nerede?
Facebook ve Twitter’ın üst düzey yöneticileri dava salonunda hazır bulunurken senato duruşmasında Google ‘a ait boş sandalye birçok insanın dikkatini çekti. Komplo teorileri ve bunların doğruluk istatistiğiyle dikkat çeken Alex Jones’a göre Google’ın davaya bizzat katılmama sebebi Twitter ve Facebook ile yan yana gelmeme isteği. Google’ın duruşmada üst düzey bir yetkilisini bulundurmak yerine online bağlantı alternatifini öne sürmesi olası bir ‘Twitter – Facebook çöküşünü’ içeren manşetlik bir görüntü vermek istememesi olarak yorumlandı. Mark Zuckerberg’in talihsiz mahkeme görüntülerinin akıllardan silinmediği düşünüldüğünde bu teorinin çok da saçma olmadığını belirtmemiz lazım.
3. Alex Jones kasıtlı olarak mı engelleniyor?
Birçok sosyal medya devi için ‘kara liste’ içinde olan figürler olması çok doğal. Son dönemlerde dillendirilen ‘Donald Trump üslubu’ dolayısıyla Twitter’ın kara listesine girme ihtimali ABD Başkanı’nın dışında niş konularda ciddi komplo teorileriyle birçok şirketin başını ağrıtan Alex Jones da mı engelleniyor? Dava süreci boyunca özellikle Alex Jones’un bu iddiaları yüksek sesle konuşulmaya başlandı. Sahiden Twitter ve Facebook, kendileri hakkında olumsuz yargılarda bulunan bir teorisyeni, sürekli olarak altını çizdikleri ‘şeffaflıktan’ çıkarak engellemiş olabilir mi? İşte bu soru tüm dava sürecine damga vurmayı başardı. Alex Jones’un iddiaları dava bitene kadar Facebook ve Twitter’ın başını ağrıtacak gibi duruyor…
4. ‘Siyasi ön yargılarınız var mı?’
Facebook ve Twitter, birçok farklı siyasi figür için bulunmaz bir ortam vadediyor. Herhangi bir mitingde elde edilemeyecek bir kitle milyonlarca takipçisi olan siyasiler için birkaç klavye hareketiyle sağlanabiliyor. Bu kolaylık, Twitter ve Facebook’u siyasiler için ‘gözde’ haline getirirken sosyal medya devlerinin de elini güçlendirebiliyor. Mahkemede Jack Dorsey ve Sheryl Sandberg’e sorulan ‘siyasi yönlendirmeler yapıyor musunuz?’ sorusu da bu konuda büyük önem arz etmesine rağmen cevapsız kaldı. Birçok analiste göre Jack Dorsey ve Sheryl Sandberg, dava süreci boyunca bu konuda kendilerini aklayabilecek bir yanıt bulamayacak…
5. Duruşmayı ‘trolleyen’ protestocu!
Dava esnasında bir protestocu, ‘seçimleri etkilenmeye’ dair bir tekerleme söyleyerek tüm salonu güldürmeyi başardı. Facebook ve Twitter’a seçimleri etkiliyorsun demenin en mizahi yolunu bulan protestocu da davanın ciddiyeti düşünüldüğünde oldukça akılda kalıcı bir girişimde bulundu denebilir.
GOING, GOING, GONE: Rep. Billy Long, a former auctioneer, uses his skills to drown out protester Laura Loomer in a surreal moment during Twitter congressional hearing https://t.co/B1XdTwE8lV pic.twitter.com/Ab1eh2klOT
— CBS News (@CBSNews) 5 Eylül 2018