ABD ürünlerine boykot kararından sonra Türk kullanıcıların Samsung'a yönelmesi bekleniyor
Dünyanın en çetin piyasa rekabetlerini içinde barındıran akıllı telefon pazarı birçok farklı şirketin cihazlarıyla her geçen gün yenilenmeye devam ediyor. Samsung, Apple gibi şirketlere alternatif olarak ortaya çıkan Huawei ve Xiaomi de pazardaki etkinliğini sürekli olarak artırıyor. Pazarın uzunca bir zamandır lideri konumundaki Samsung ise, geniş etkileşim ağı ve milyonlarca insanlık network’u ile birçok açıdan ‘başarılı’ bulunmaya devam ediyor.
Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın 'iPhone'ları varsa Samsung var' açıklaması sonrası önem kazanan Samsung-Apple rekabeti bambaşka boyutlarda devam ediyor. Biz de sizler için Samsung'un tüm istatistiklerini ve pazardaki durumlarını derledik.
Teknoloji şirketlerinin büyük bir bölümü kendi üretimleri dışında rakip şirketlere endeksli çalışmalarıyla da yol haritaları belirleyebiliyor. Bu yol haritalarının neredeyse tamamı belli bir düzen halinde gerçekleşirken ‘hızlı davranan’ şirketin kazanma, daha fazla kâr etme ihtimali artıyor. Akıllı telefon tarafına geçildiğinde bu rekabetin en yoğun hallerinden birine şahit olmayı mümkün kılan çok sayıda yetkin markayla karşılaşılabiliyor. Samsung, Apple gibi şirketlerin yanı sıra son düzlükte popülerleşen Xiaomi ve Huawei gibi şirketler rekabet kazanını hızlıca kaynatmaya devam ediyor. Özellikle son Apple zammıyla bambaşka bir seviyeye sürüklenen akıllı telefon fiyatları farklı alternatifleri ve yeni seçenekleri de beraberinde getirdi. Tüm pazardaki etkinlik düşünüldüğünde rakipsiz durumda olan Samsung’un piyasadaki hareketlenmelerini ve sektörel durumunu sizler için değerlendirdik.
Samsung'un piyasadaki liderliği sürüyor
Samsung, yaklaşık 10 yıldır akıllı telefon pazarında ‘en fazla satış yapan’ şirket durumunda. Güney Koreli şirketin kullanıcı ağındaki geniş skala birçok farklı açıdan ‘tercih edilebilirliği’ artırıyor. Hindistan’dan Türkiye’ye; Balkan ülkelerinden Fransa’ya kadar birçok farklı coğrafyada da en fazla satılan akıllı telefon üreticisi konumunda yer alan Samsung, fiyat/performans eksenli cihazları merkeze koymasıyla tanınıyor. Farklı etkinlikler ve özel çalışmalarla sürekli olarak diri tutulan akıllı telefon endüstrisinin birçok farklı etkinliği; Samsung, Apple, Huawei gibi şirketleri bir araya getiriyor. Bu etkinliklerde de gerek lansman gerek reklam filmi tarafında olumlu işlere imza atmayı başaran Samsung’un liderliği uzunca bir zaman boyunca devam edecek gibi görünüyor.
Dünya genelinde akıllı telefon pazarı ve Samsung
Kendi alanında en yetkin araştırma şirketlerinden biri olarak gösterilen Gartner’a göre, akıllı telefon pazarı 2018 yılının ilk çeyreğinde, daha önce görülmemiş bir yükselişle büyüdü. Bir önceki yılın aynı dönemlerine oranla yüzde 1.3 artış gösteren Pazar büyüklüğü satış oranlarına ve gelir kalemlerine de bir bir yansıdı. Özellikle Samsung Galaxy S9’un piyasada bekleneni vermesiyle Samsung için olumlu sonuçlara sahne olan Pazar değişimleri, yeni ve güncel bir rekabet atmosferini de beraberinde getirdi. 2018’in ilk çeyreğinde akıllı telefon pazarının %20.8’ini elinde tutan Samsung, en yakın rakibi Apple’ın %7 oranında önünde seyretmeyi başardı. Birçoklarına göre alternatifli cihaz seçenekleri ve makul fiyatlandırmalarıyla dikkat çeken Samsung, somut anlamda da sektörünün en güçlüsü olmayı başarıyor. 150 dolar ve altına satılan Xiaomi ve Huawei ürünlerinin de etkisiyle genişleyen pazarda Apple ile arasındaki makası günden güne açmayı başaran Samsung, kendine ait yeni rekorları da 2018 yılının 3 ve 4. çeyreğinde kırmayı hedefliyor.
Rakamlarla Samsung
- - Samsung, 2017 yılında toplamda 320 milyon adet akıllı telefon satmayı başardı. Bu konuda en yakın rakibi Apple’ı neredeyse ikiye katlamış durumda.
- - 320 milyon akıllı telefon dışında, 2017 yılında 40 milyon adet de ‘tuşlu telefon’ satan Samsung, ürün ve kalite çeşitliliği konusunda referanslar verebiliyor.
- - Samsung’un 2017 istatistiklerini 2018 yılında daha da geliştireceği öngörülüyor. Şirket, geçen yılın aynı dönemine oranla %8 oranında daha başarılı satış istatistiklerine sahip.
- - Huawei ve Xiaomi’nin pazardaki yükselişi Samsung’un alt segment cihazlarına olan rağbeti artırdı. Huawei ve Xiaomi’nin yükseliş gösterdiği segmentlerdeki Samsung ürün satışları %15 oranında artış gösterdi.
- - 2017 yılında 20 milyon tablet satışı gerçekleştiren Samsung, 2018 yılı hedeflerini 35 milyon olarak belirledi.
- - 5 milyon giyilebilir cihaz satan Samsung, bu alanda Pazar payının yüzde 22’lik kısmını elinde tutuyor.
Samsung, Türkiye'de ne durumda?
Yediden yetmişe hemen herkesin akıllı telefon kullanımına adapte olmayı başardığı Türkiye’de nüfusun %71.7’si her 15 dakikada bir akıllı telefonlarını kontrol etme ihtiyacı hissediyor. Birçok ülkede 30’un altına düşmeyen bu süre istatistiğinin de net olarak gösterebildiği üzere Türkiye bir akıllı telefon cenneti. Birçok farklı marka ve model cihaz Türkiye’de yoğun biçimde tercih ediliyor ve insanların hizmetine sunuluyor. Tam da bu noktada, Türkiye için akıllı telefon kullanım istatistikleri büyük önem taşıyor. Türkiye pazarının tartışmasız lideri konumundaki Samsung, cihaz satış rakamları ve geniş yelpazeli ürün gamıyla büyük ilgi çekiyor.
2016 yılında Samsung Galaxy Grand Prime Plus, Galaxy J5, Galaxy A5 ve Galaxy J7 ile Türkiye akıllı telefon pazarında en yakın rakibi Apple’ı yüzde 12’lik farkla geçen Samsung, Türkiye’nin en çok tercih edilen telefon markası olmayı başarmıştı. 2017 yılına gelindiğinde, Samsung Galaxy J7 Prime, Galaxy Note 8, Samsung Galaxy A7 ve Galaxy C8 başta olmak üzere çok sayıda modelinin toplam satışıyla Apple’ın bu kez yüzde 14’lük farkla önüne geçen Samsung, Türkiye pazarında büyük bir yoğunlukla tercih ediliyor.