Stellar nedir?
Kripto para dünyasında adından söz ettiren Stellar'ı sizler için araştırdık. Nedir, nasıl çalışır ve madenciliği yapılır mı? İşte detaylar...
Stellar finans kurumları arasında köprü görevi görmeyi amaçlayan bir protokol olarak tanımlanabilir. Sınır ötesi para transferinin maliyet oranını düşürmeyi hedefler. Ayrıca sürenin de kısaltılmasını sağlar. Stellar açık kaynak kodludur. Gerçek bir eşten eşe ödeme teknolojisini kullanmaktadır. Varlık ve değer transferinin gerçekleşmesini sağlar.
Stellar işlem ücreti yok denecek kadar az olduğu için tercih edilir. Stellar ağı ile işlem yapan kişilerin yüksek maliyetler ödemesine gerek yoktur. Mining işlem ücreti sadece 0,0001 lumens olarak belirlenmiştir. Yüksek hesap işletim ücretlerine karşı Stellar, masraftan kurtulmak isteyen işlemciler tarafından tercih edilmektedir. Merkezi bulunmaz.
Stellar nasıl çalışır?
Stellar çalışma prensibi altta yatan dağıtık defter teknolojisi olarak bilinen Block Chain’le birliktedir. Merkezi olmayan sunucular tercih edilir.
Diğer kripto para birimi olan Ripple’ın çalışma şekline benzediği bilinmektedir. Düğümlerin sadece küçük bir bölümü doğrulama nodeları olarak kullanılmaktadır. Bu sayede işlemler hızlı bir şekilde işlenir. Yani işlemler kısa sürede doğrulanmış olur.
Bitcoin ve Ethereum ile kıyaslandığı zaman, Stellar kullanıcılarına çok daha kısa sürede, hızlı bir şekilde işlem yapma garantisini sunmaktadır. Ayrıca bu avantaj Ripple’da olduğu gibi beraberinde bir miktar maliyeti de getirmektedir.
Bu mimari merkeziyete eğilimli olmaktadır. Tam node’un işlemlerinin doğrulanması tamamen merkeziyetsiz Block Chain olarak daha az güven sunduğu bilinmektedir. Ripple ile Stellar sık sık karşılaştırılmaktadır.
Stellar işlem onaylanma süresi ne kadar?
Stellar işlem onaylanma süresi 2 ile 5 saniye arasında değişiklik göstermektedir. Değer transferinin yanı sıra oldukça katmanlı bir mimari ile ağ oluşumu yapılmıştır. Akıllı sözleşmelerin oluşturulması için tercih edilir.
Bunun yanı sıra yürütme, dağıtık ekosistemde yeni tokenler oluşturmak için de kullanıldığı bilinmektedir. Takvimler 2017 senesini gösterdiği zaman ICO büyük bir sıçrama gerçekleştirdi. ICO’nun Ethereum’dan ayrılması hızdan dolayı kişilerin Stellar’a geçmesini sağlamıştır. ICO balonu patladıktan sonra da bu planlar suya düşmüş oldu. Bu gün Stellar, hızlı bir şekilde işlem yapmak isteyen kişiler tarafından sıklıkla tercih edilen bir platform olarak karşımıza çıkmaktadır.
Stellar kim tarafından bulundu?
Stellar’ı bulan kişi eski Ripple kurucuları arasında yer alan Jed Mc Caleb’tir. 2014 senesinde ortaya konan Stellar, ripple projesinin gelecekteki gelişimi hakkında farklı bakış açılarından dolayı ortaya çıktır. Stellar kodu, oluşturulduğu günden bu yana bütünüyle değiştirilmiştir. Yeniden oluşturulmuştur.
Günümüzde Ripple kodu ile kıyaslandığı zaman hiçbir benzerliği bulunmamaktadır. Yani Ripple ile tamamen farklı oldukları söylenebilir. Bu ağ 2015 senesinde Kasım ayında faaliyete geçerek kullanılmaya başlanmıştır. IBM ve ödeme ağı Klick Ex, 2017’nin Ekim ayında sınır ötesi ödemeler çözümün bel kemiği olarak Stellar’ı göstermiştir. Bu sayede Stellar daha popüler bir kimliğe bürünmeyi başarmıştır.
İlginizi çekebilir: Dogecoin nedir?
Stellar madenciliği yapılabilir mi?
Stellar madenciliği yapılması mümkün değildir. XLM çıkartmak madencilik ile mümkün değildir. Stellar işlem süresinin kısa olması ile diğer kripto para birimleri arasında öne çıkmayı başarmıştır.
Stellar bu özelliği ile çoğu Block Chain projesinden ayrılmıştır. Kar amacı gütmeyen kuruluş olarak bilinen Ripple ile kıyaslandığı zaman, Stellar açık kaynak kodlu olan yolu seçmesiyle ayrıldı. Kar amacı gütmeyen bir kuruluş tarafından da gelişmeye devam etti.
Her ne kadar başlangıçta Ripple’dan koparak oluştuysa da, Aslında Stellar kendini tümüyle yeniden inşa etmeyi başarmıştır. Bu sayede Ripple ile tamamen farklı bir birim olmayı başarmıştır. Para birimi, The Stellar Consesus Protocol ile çalışır.