Önce eğitim: 'Bundesliga devleri teknik direktörlerini nasıl belirliyor?'
● Dünyanın beş büyük ligi arasında gösterilen ve milyar dolarlık değerleriyle dev kulüpleri bünyesinde barındıran Bundesliga, ‘futbol akademisi’ konusunda da oldukça iddialı.
● Yalnızca futbolcu değil, teknik direktör yetiştirme konusunda da ‘dünya markası’ olarak nitelendirilen Bundesliga’da ‘hocaların pişme süreci’ enteresan bir yönerge ile işliyor.
● Ligin ilk 5 sırasında yer alan takımların teknik direktörlerine bakıldığında ‘tamamının’ önce altyapılarda çalışıp sonra A takıma geçiş yaptıkları görülürken ‘tepeden inme’ geleneğinden uzaklaşma, başarıyı da beraberinde getiriyor denebilir.
İngiltere Premier Lig, İtalya Serie A, Fransa Ligue 1 ve İspanya La Liga ile birlikte dünyanın en büyük beş liginden biri olarak gösterilen Bundesliga, Bayern Münih ve Borussia Dortmund öncülüğünde ‘dünya standardına sahip’ dev kulüpleri bünyesinde barındırıyor. Tarih boyunca yüzlerce büyük futbol efsanesini hayatımıza kazandıran lig, yalnızca futbolcu yetiştirme konusunda değil, teknik direktör yetiştirme konusunda da oldukça iddialı.
Genç yaşta teknik direktör olup büyük başarı elde eden isimler bir yana Julian Nagelsmann, Thomas Tuchel gibi isimlerle ekoller de yetiştiren Bundesliga, başarılı olmanın asla tesadüf olamayacağını gösteren ciddi bir yönergeye sahip durumda. Bundesliga’da halihazırda ilk beşte yer alan takımların tamamı teknik direktör seçimi konusunda ortak bir özelliğe sahip.
Ligin ilk 5 sırasında bulunan takımların teknik direktörlerine dikkat edildiğinde tamamının önce altyapılarda ‘hocalık’ yapıp sonra A takıma geçtiklerini görmek mümkün. Bayern Münih, Red Bull Leipzig, Freiburg, Schalke 04 ve Borussia Mönchengladbach için geçerli olan durum, Bundesliga özelinden çıkıp belki de dünyaya yayılması gereken bir geleneğin habercisi olabilir.
2019-2020 sezonunun başında Bundesliga’nın zirvesine yerleşen takımların oluşturduğu ‘ilgi çekici istatistik’ yakından bakıldığında ‘isim oluşturma sürecinin’ altın bir adımı olarak da değerlendirilebilir durumda. Bundesliga’da sezonun zirvesinde yer alan takımların yedek kulübeleri şu şekilde sıralanabilir:
1. Niko Kovac - Bayern Münih
Alman devi Bayern Münih’in teknik direktörlük koltuğunda oturan 47 yaşındaki Niko Kovac, kariyerine Salzburg altyapısında başlayarak sırasıyla Hırvatistan 21 yaş altı ve Bayern Münih 21 yaş altı takımlarında‘hocalık’ yaptı. Kovac, Bundesliga’nın zirvesinde yer alan dünya devine teknik direktör olmadan önce yaklaşık 10 yıl ‘altyapı teknik direktörlüğü’ görevinde bulundu.
2. Julian Nagelsmann - RB Leipzig
Dünyanın ‘en genç ve başarılı’ teknik direktörlerinden biri olarak değerlendirilen Julian Nagelsmann, Redbull Leipzig’in başına geçmeden önce Augsburg, 1860 Münih ve Hoffenheim takımlarının altyapılarında çalıştı. Nagelsmann, RB Leipzig teknik direktörlüğüne ‘adım adım’ yükseldi.
3. Christian Streich - Freiburg
Eski bir futbolcu olup bugünlerde Freiburg ile dikkati çekici bir performans sergileyen 54 yaşındaki Christian Streich, 24 senedir bünyesinde bulunduğu takımında yalnızca 8 yılı A takım seviyesinde geçirdi. 16 yıl boyunca altyapılara hizmet veren teknik direktör, farklı liglerden dünya devlerinin ‘teknik direktörlük listelerinde’ yer alıyor.
4. David Wagner - Schalke 04
Schalke 04’ün 47 yaşındaki teknik direktörü David Wagner, Gelsenkirchen kulübündeki görevine gelmeden önce uzun yıllar Hoffenheim ve Borussia Dortmund altyapılarında ‘hocalık’ yaptı. Wagner’in yakın bir zaman içerisinde bir Premier Lig takımına geçiş yapması bekleniyor.
Marco Rose - Borussia Mönchengladbach
Borussia Mönchengladbach’ın 47 yaşındaki teknik direktörü Marco Rose, buradaki görevine gelmeden önce Mainz ve Salzburg takımlarında uzun süre görev yaptı. Rose ligin en başarılı hücum stratejistlerinden biri olarak değerlendiriliyor.