Dünyanın en teknolojik 5 şehri
Teknolojik gelişmeler her geçen gün hız kazanıyor. Bilimde yaşanan buluşlar ile kendini her an yenileyen teknoloji, hayatımızı her geçen gün daha da kolaylaştırıyor. Ulaşımdan sağlığa, kişisel eşyalardan akıllı evlere kadar artık hayatımızın her alanında teknolojiyi bulmak mümkün. Durum böyle olunca şehirler de gelişiyor. Hatta dünyada öyle kentler var ki bilim kurgu filmlerini aratmıyor. Yeşil binalar, otonom araçlar, yapay zeka sensörleriyle ölçümler, ücretsiz WiFi bağlantıları, bisiklet istasyonları ve daha bir sürü şey… İşte dünyanın en teknolojik 5 şehri…
Singapur
Listemizin ilk sırasında Singapur’un kendiyle aynı isme sahip başkenti Singapur bulunuyor. Yüzölçümüne göre çok ideal bir nüfusa sahip olan şehir, dünyanın en yaşanabilir yerlerinden biri. İlk olarak ülkenin ekonomik seviyesinin iyi olması, başkentteki insanların harcama seviyelerini artırıyor. Ekonomik refahın yüksek olması kenti de en teknolojik şehirler arasına sokuyor. Öncelikle, Singapur dünya genelinde toplu taşıma araçlarında temassız ödemenin ilk kullanıldığı yerlerden biri. Ulaşım konusunda dünyaya öncelik eden bu kentte otonom araçlara yönelik yol çalışmaları yapılıyor. Şehirdeki binalar çevre ile uyumlu olan yeşil bina mantığı ile inşa ediliyor. Böylece hem doğa korunuyor hem de insanların yaşam kalitesi artırılıyor. Şehrin yapısında da yapay zeka kullanılmış. Bu sayede yağış miktarı, su seviyesi gibi önemli bilgiler hızlı bir şekilde ölçülüp bilgi edinilebiliyor. Ayrıca bu yapay zeka insanların yaşamını da oldukça kolaylaştırıyor.
Kopenhag
Danimarka’nın başkenti Kopenhag, dünyadaki en teknolojik şehirlerden biri. Şehirde City WiFi projesi ile tüm şehir sakinlerine kablosuz internet erişimi sağlanıyor. Şehirde insanlara sunulan sağlık ve devlet hizmetlerinde akıllı telefon uygulamaları sıklıkla kullanılıyor. Şehirdeki bir trafik uygulaması ile hava kalitesi ve trafiğe ilişkin toplanan eşzamanlı bilgiler gerekli yerlere gönderiliyor. Teknolojik olarak donanımlı olan şehrin en önemli özelliği ise oldukça çevreci olması. Burası, en düşük karbon salınımının yapıldığı yerlerin başında geliyor. Şehirde işe giden vatandaşların yüzde 40’ı bisiklet kullanıyor. Şehirde yer alan enerji laboratuvarları elektrikli ulaşım, enerji tasarruflu binalar ve bölgesel ısıtma gibi doğa dostu uygulamaların hayata geçmesini sağlıyor. Rüzgar enerjisinin de kullanıldığı Kopenhag, dünyanın ilk karbon nötr başkenti olmayı hedefliyor. Bunun için 2025 yılına kadar fosil yakıtların şehir içinde kullanımını sıfırlaması için çalışmalar yapılıyor.
Seul
Teknolojik şehirlerden biri de tahmin edileceği gibi Güney Kore’nin başkenti Seul. Şehirde ulaşım sistemlerinden otomotiv endüstrisine kadar birçok alanda teknoloji kendini gösteriyor. Şehirde elektrikli araçlar şarj edebilen birçok yol bulunuyor. Şehrin altyapısı oldukça gelişmiş. Elektriği yolun altından yüzeye kablosuz aktaran teknolojiler kullanılıyor. Şehrin ayrıca, nesnelerin internetini kullanan ilk resmi akıllı şehirlerden biri olma hedefi bulunuyor. Bunun için şehir genelinde 50.000 nesnelerin interneti sensörü kurulması hedefleniyor. Şehirde vatandaşların da teknoloji konusunda bilinçlenmesi isteniyor. Bu nedenle şehirde akıllı teknolojilerin kullanımı üzerine eğitim veren birçok kurs bulunuyor. Bu kurslar vatandaşların teknoloji konusunda eğitilmesini sağlıyor. Ayrıca, insanların teknolojiye ulaşımlarında da kolaylık sağlanıyor. Seul’da düşük gelirli insanlar yeni bir teknolojik cihaz almak istediklerinde, eski cihazlarını bağışladıkları takdirde yenisi için vergi indirimi kazanıyor.
New York
Amerika’nın en kalabalık şehri olan New York, her geçen gün büyümeyi sürdürüyor. Bu büyümeye istinaden şehrin akıllı olması adına da çalışmalar yapılıyor. 2014 yılından bu yana şehirdeki insanlara ücretsiz WiFi imkanı sunuluyor. Nüfus yoğunluğu yüksek olan bu şehirde trafik de bilindiği üzere bir sorundu. Ancak şehirde oluşturulan trafik yönetimi sistemi ile bunun önüne geçilmiş. Kameralar üzerinden toplanan bilgilerle çalışan sistem, trafiğin yoğunlaştığı bölgeleri analiz ediyor ve yetkililere bildiriyor. Bu sayede yetkililer trafiğin tıkanmaması için hızlıca çözüm üretip trafiğin akıcılığını sağlıyor. Şehirde sürdürülebilirliğe de önem veriliyor. Her eyalete göre farklılık gösterse de New York’ta fosil yakıtlı araçların azaltılması hedefleniyor. Bunun için şehrin birçok noktasında bisiklet istasyonları bulunuyor. New York’ta otobüslerin vaktinde rotasını tamamlaması için trafik ışıklarıyla bağlantısı bulunuyor. Otobüsü gören trafik ışıkları yeşile dönüyor. Şehirde yer alan akıllı çöp kutuları ise üzerindeki kablosuz sensör ile çöp seviyesini belirleyerek çöp kamyonlarının rotasını optimize ediyor.
Tokyo
Teknoloji denince herkesin aklına ilk olarak gelen şehir şüphesiz Tokyo. Zira Japonlar teknoloji konusunda çığır açmış insanlar. Hal böyle olunca ülkenin başkenti de en teknolojik şehirler arasında yerini alıyor. Tokyo dünyanın en gelişmiş ve karmaşık demiryolu ağına sahip. Şehirde 13 metro hattı bulunuyor ve saatte 200 mil hız ile en yüksek hızda çalışan metroları ile ulaşımda ön sıralarda. Hızlı trenlerinin yanı sıra yüksek gökdelenlerinin her biri incelenmesi gerekecek kadar teknolojiyle donatılmış durumda. Dünyada robotun başkenti olarak bilinen şehirde robotlar artık günlük hayatın bir parçası. Kimi restoranında müşterilerini karşılasın diye robot edinirken kimi yaşlı anne babasına arkadaşlık etmesi için bir robot alıyor. Taşımacılıktan sağlığa, sosyal hayattan ilk yardıma kadar birçok alanda robotları görmek mümkün. Şehir 3D baskı üretiminde de öncü konumunda.