Seyahat izin belgesi nasıl alınır?
Koronavirüs tedbirleri kapsamında kısıtlama olan günlerde şehirler arası yolculuklar seyahat izin belgesi alınarak gerçekleştirilecek. Peki seyahat izin belgesi nedir ve nasıl alınır?
Seyahat izin belgesi almak için e- Devlet üzerinden başvuru yapmanız gerekir. E devlet paneline T.C kimlik numarası ve şifre bilgilerinizle giriş yaparak seyahat izin belgesi başvuru sekmesine tıklamalısınız. Başvuru ve belge türünü seçtikten sonra başvuru kaydını sistem üzerine kaydedebilirsiniz.
Başvuru alındıktan sonra ilgili sonuç kısa süre sonra telefon numarası ve SMS ile bildirilmektedir. Başvuru sonucu olumlu bulunanlar otogar ya da havalimanlarında kurulan başvuru masalarında T.C kimlik numaraları ile şifre ve iletişim kaydı doğrulaması ile seyahat edebilme fırsatı yakalamaktadır.
e-Devlet üzerinden seyahat izin belgesi almak için hangi yollar uygulanmalıdır?
e-Devlet üzerinden seyahat izin belgesi almak için şu yolları takip edebilirsiniz:
- · İkametgâh ettiğiniz ilçenin bağlı olduğu kaymakamlık ve valiliğe başvuru yaparak
- · e-Devlet sistemi üzerinden yol izin belgesi almak için talep oluşturabilirsiniz.
- · Alo 199 hattı üzerinden seyahat belgesi alabilirsiniz.
- · e-Devlet sistemine TC kimlik ve şifre bilgisiyle giriş yaparak açılan sayfada seyahat izni programını seçerek işlemlerinize devam edin.
- · Belge türü olarak 65 yaş ve üstü turizm amaçlı 65 yaş üstü seyahat izni için özel seyahat izni dosya türü olarak ilgili sekmeyi seçin.
- · Devam düğmesine bastıktan sonra alt başvuru türü bölümüne bağlı olarak İl valilik seçimini yaptıktan sonra başvuru kaydını oluşturmaya devam edin.
- · Sayfanın alt kısmındaki uygulama bilgilerinizi girerek, devam butonuna tıklayın. Açılan sayfada onaylanan iletişim bilgilerinizi cep telefonu ve e – posta adresini ilgili bölüme yazın.
- · Başvuru bilgileri alanına gelerek başvuru yapılacak taşra teşkilatını seçerek il valiliği ya da kaymakamlığını seçerek konu kısmına seyahat nedeni yazılmalıdır.
Seyahat izin belgesinde yer alan bilgiler nelerdir?
Seyahat izin belgesinde yer alan bilgiler şunlardır:
- · Cep telefon numarası bilgisi
- · İkametgâh adresi
- · Kayıtlı olunan adres
- · Seyahat izin belgesinde bulunan kişinin adı ve soyadı
- · Gidilecek olan şehrin adresi
- · Gidilecek olan adreste hane halkından en az birinin T.C kimlik numara beyanı
- · Adı, soyadı
- · Özel araç ise plakası
Özel araç değilse seyahat firmasının adı
Seyahat ederken sizle beraber yolculuk yapan kişilerin T.C kimlik numarası ve isimleri bulunmaktadır.
Seyahat izin belgesinin yanı sıra vatandaşlar, özellikle şehir girişlerinde kontrol altında tutularak ateş ölçümleri yapılmaktadır. Korona virüs dâhilinde ateş ölçümü yapılan kişilerin seyahat izin belgesi beyanına bakılarak sağlık güvenliği sağlanmaktadır. Virüse yakalandığı tespit edilen vatandaşlara 14 gün karantina uygulanmaktadır.
65 yaş üstü özel araçla seyahat izin belgesi alma işlemi nasıldır?
65 yaş üstü özel araçla seyahat izin belgesi alma işlemi için öncelikle e Devlet aracılığıyla seyahat izin belgesi alınmaktadır.
e -Devlet üzerinden alınan başvururlar dahilinde kişileri seyahat etmemelerini ön gören yasal mercii valiliktir.
Bu sayede tüm vatandaşlar İçişleri Bakanlığı genelgesine uyarak belirtilen şartları taşıyarak özel araç ve otobüs ile seyahat izni başvurusunda bulunmaktadır.
Özel araçla seyahat izni belgesi alınır mı?
Özel araçla seyahat izni belgesi almak için yasağın devam ettiği saatlerde tüm vatandaşların 65 yaş üstü, 20 yaş üstü ve 18 yaş altı olmak üzere yol izni almaları öngörülmektedir.
Yol esnasında çevirmeye alınan vatandaşlar bu izin belgesini göstererek yolculuğa sağlık ve güvenlik tedbirleri kapsamında devam etmektedir.
Seyahat izin belgesi ile korona virüs salgının yayılmasını önlemek ve en aza indirmek için kapsamlı önlemler alınmaktadır.
Seyahat etmek için HES koduna ihtiyaç duyularak zorunlu nedenlerle seyahat edenler, şehirlerarası seyahat edenlerle özel aracıyla seyahat eden kişiler, seyahat izin belgesi için illerde valilere, ilçelerde kaymakamlara başvurmalıdır.