Yine Google yine skandal: 'Aramalarda manipülasyon yapılıyor'
Antitröst soruşturmalarına muhatap olmaktan kurtulamayan Facebook ve Google, belli bir sıralama varmış gibi 'hatalar yapmaya', skandallarla ortaya çıkmaya devam ediyor.
Son olarak Google'ın arama moturundan yapılan aramaların sonuçlarını incelemeye alan yetkililer, sonuçlarda şirketin iddia ettiğinden çok daha ciddi bir manipülasyonun söz konusu olduğunu ortaya çıkardı.
Google, yapılan araştırmanın eski ve eksik bilgilerden oluştuğunu ve gerçeği yansıtmadığını söylese de dava sürecinde ciddi bir sıkıntıya düşecek olması neredeyse kesin.
"Facebook kullanıcı verilerini çalıyormuş..." , "Google, haksız rekabet ve arama manipülasyonuna devam ediyor..." , "YouTube trend videolar listesinde oynama yapıyor..."
Yukarıda yalnızca üç tanesine yer verdiğimiz 'klişeleşmiş' cümleler internet devlerinin 'kara lekesi' olmaya devam ediyor. Her yıl milyonlarca dolar kazanan ve dünya genelinde milyarlarca kullanıcı tarafından bilfiil kullanılan bu platformlar, ciddi skandallarla boğuşmaktan kendini alamıyor. Facebook'un 'veri hırsızlıklarına' kısa sürede alışan bizler, Google'ın manipülasyon yaptığı yorumlarına da aynı hızda alıştık.
Amerika Birleşik Devletleri yasa yapıcılarının internet devleri üzerinde başlattığı soruşturma dalgasının son muhatabı yeniden Google oldu. Öncelikle reklamları inceleyen yetkililer, daha sonra perde arkasında Google’ın arama motorunun nasıl çalıştığını incelemeye başladı. Google, sonuçlara müdahale etmediğini söylese de durum çok daha farklı gibi görünüyor.
Google, büyük işletmeleri küçük işletmelere karşı öne çıkarıyor
Amerika Birleşik Devletleri merkezli arama motoru, 'gizli kapaklı' yürüttüğü sistemle büyük işletmeleri küçük işletmelere karşı öne çıkarmakla suçlanıyor. The Wall Street Journal’da yayınlanan bir makaleye ve 100’den fazla röportaja göre firma, manipülasyonda beklenenden öteye geçiyor. Sağ görüşlü eleştirmenler, firmanın sol eğilimli görüşünün arama sonuçlarını etkilediğine ve küçük işletmeleri de eBay ve Amazon gibi devlerin arkasında bıraktığına dair iddialarda bulunuyor.
Google, kendi politikalarında 'arama sonuçlarında listelemelerin yapılması ve kriterler oluşturulması için insan küratör kullanmadığını' söylerken, WSJ ise tam aksini iddia ediyor. Gazetenin kaynaklarına göre Google, ana partnerlerine avantaj sağlayacak şekilde müdahalelerde bulunuyor. Bunlar da genelde büyük kuruluşlar oluyor.
Google soruşturmasının öne çıkan başlıkları şu şekilde:
- - Otomatik tamamlama, diğer arama motorlarındaki sistemin aksine 'temizlenmiş' sonuçlar veriyor.
- - Google mühendisleri zaman zaman aram ile ilgili bilgileri manipüle ederek Google bilgi panellerine o şekilde giriyor.
- - Bunlar dışında, 2000'li yılların başında Larry Page ve Sergey Brin’in nefret söylemi ve spam içerikleri nasıl ele alacakları konusunda görüş ayrılığı yaşadığı iddiası da yoğun biçimde konuşuluyor. Brin bu söylemleri de aramalara dahil etmeyi ve Yahudi karşıtı içeriklere de yer vermeyi düşünürken Page’in ise firmayı 'kendi yoluyla' yöneteceğini söylediği konuşuluyor.
Google ne cevap veriyor?
Google bu makale ile ilgili bir açıklama yayınlarken, eski ve eksik bilgilerden yola çıkıldığını söylediği makalenin günümüzü yansıtmadığını ve ayrıca Arama özelliği hakkında yanlış/hatalı bilgi verdiğini ifade etti. Bu konu daha uzun süre tartışılacak gibi dursa da Google, soruşturmadan hiç de tedirgin gibi görünmüyor.