Yıl sonu atılması planlanıyordu: Roketsan Sonda Roketi 0.1 uzaya fırlatıldı mı?
Türkiye'nin savunma sanayideki atakları hız kesmeden devam ediyor. Cumhurbaşkanlığı Savunma Sanayii Başkanlığı projesiyle ilk yerli sonda roketi, uzay sınırını geçen ilk Türk aracı olmuştu. Katı yakıtlı olarak fırlatılan roketlerden sonra yıl sonunda atılması planlanan katı ve sıvı yakıtlı Roketsan Sonda Roketi 0.1'in de fırlatıldığı iddia edildi.
GZT'nin ulaştığı Savunma Sanayi Analisti Turan Oğuz Türkiye'nin uzay yolculuğu hakkında önemli detaylar paylaşırken söz konusu roketin de fırlatılmış olabileceğini söyledi.
Son dönemde Savunma sanayisinde önemli başarılarda imzası bulunan Türkiye, Milli Teknoloji Hamlesi kapsamında elde edilen teknolojik kazanımlarla birlikte uzayın yolunu da açmış oldu. Cumhurbaşkanlığı Savunma Sanayii Başkanlığı projesiyle ilk yerli sonda roketi, uzay sınırını geçen ilk Türk aracı oldu.
- 4 yılda uzaya erişme hedefine bir sene erken ulaşan Türkiye, 3 yıllık çalışma sonunda tamamen kendi geliştirdiği teknolojilerle uzaya ilk adımını da atmış oldu.
Sosyal medyada haritalar ile beslenen bir iddia ise; Türkiye'nin yıl sonunda uzaya fırlatılacağını duyurduğu Roketsan Sonda Roketi 0.1'in fırlatıldığı yönündeydi.
GZT'nin ulaştığı Savunma Sanayi Analisti Turan Oğuz, Türkiye'nin uzay yolculuğunu, hangi aşamada olduğunu ve Türkiye'de uzay üzerine çalışan firmaları açıkladı.
Türkiye'nin uzay yolculuğu
2017 yılında uzaya ilk çıkan sonda roketinin TP-0.1-1 olduğuna işaret eden Turan Oğuz, "Daha sonra uzayda kontrollü uçuş yapan ilk sonda roketi TP-0.2-2 ve yine 22 Aralık 2018'de TP-0.2-3 ile bir fırlatma daha yapıldı. Bunlar da uzayda ilk defa kontrollü olarak uçan roketlerdi" dedi. Fırlatılan roketlerin katı yakıtlı olduğuna dikkati çeken Oğuz, "Yeni hazırlanan ise birinci kademesi katı ikinci kademesi sıvı yakıtlı olan Sonda Roketi 0.1. Bu yıl fırlatılması planlanıyor ve diğerlerinden tamamen farklı. Diğerleri teknoloji platformlardı bu ise sonda roketi olacak" şeklinde konuştu.
Roketsan Sonda Roketi 0.1 atılmış olabilir mi?
Sosyal medyada haritalar üzerinden beslenen iddiaları da sorduğumuz Turan Oğuz konu hakkında şöyle konuştu:
- "Daha önce atılmış olabilir. Çünkü Türkiye anında açıklama yapmıyor. Hayır mümkün değil diyemeyiz. Uzaya çıktığımızı nasıl üç sene sonra açıkladılarsa, 2017'de çıkmışken 2020'de haberimiz olduysa ilk sıvı yakıtlı sonda roketini de atmış ama henüz açıklamamış olabilirler. Yapılan açıklama 2020 yılı içerisinde sonda roketinin atılacağı yönündeydi"
Roketsan SondaRoketi0.1 bu yıl sonunda fırlatılaçak ama belki ilk fırlatma olmayabilir->googleearth sinopu2019 haziranda arka arkaya görüntülemiş(Fırlatma izleri görünüyor)
— miguyan2000🚀 (@miguyan2000) September 7, 2020
ve
gecen hafta Roketsan 'Türkiye ROKETSAN'la daha güçlü' videosunda kısa sonda 0.1 fırlatma anı paylaşmış⬇️ pic.twitter.com/HbeBiQKwN8
Uzay yolunda Türkiye hangi aşamada?
Türkiye'nin uzay yolculuğunda hangi noktada olduğuna da değinen Oğuz şu ifadeleri kullandı:
"Hedefimiz 2025 yılında 100 kilograma kadar bir uyduyu en az 400 kilometrelik alçak dünya yörüngesine oturtmak. Dolayısıyla bu aşamaya gelmek için; sonda roketini atacağız bunun denemeleri yapılacak ve nihai roket 2025 yılında atılacak. Yani önümüzde bir 5 senenin daha olduğunu söyleyebiliriz. Önümüzde çok sayıda deneme ve test var uzaydaki koşulları değerlendireceğiz. Sadece uzaya çıkmak yeterli değil, kontrollü bir şekilde orada bulunmak, uzay aracını istediğiniz yönde hareket ettirebilmeniz gerekiyor ve daha yüksek irtifalara çıkmak gerekiyor. Şu ana kadar açıklanan 3 deneme yapıldığı yönündeydi dolayısıyla önümüzde 10'larca denemenin olduğunu söyleyebiliriz. Bunlarla da sınırlı kalmayacak daha fazla yük taşımayı deneyeceğiz"
Uzay araçları üzerinde sadece Roketsan mı çalışıyor?
Bu alanda kapsamlı çalışan şirketin sadece 'Roketsan' olmadığını aynı zamanda hibrit motorlu bir sistem için 'DeltaV Uzay' ismiyle bir şirketin daha olduğunu belirten Oğuz, firmaların çalışmalarına devam ettiğini bildirdi.
DeltaV uzay şirketi hakkında da bilgiler veren Oğuz şu görüşlere yer verdi:
- "Aynı şekilde uzaya çıkacaklardır. 100 kilogramın üzerindeki yükleri taşıyabilmek için çalışıyorlar. Şu an iki koldan çalışmalar devam ediyor. Daha küçük yükleri Roketsan daha büyük yükleri de DeltaV Uzay atacaktır. Türkiye iki şirketle birlikte bu çalışmaları yürütüyor. Hibrit motorlu sistemler de dünyanın en modern sistemleri şu anda dolayısıyla onu da başarmak için hızlı bir şekilde çalışmaya devam ediyoruz"
Türkiye'nin uzay çağında önemli bir noktada olduğuna değinen Turan Oğuz, Türkiye'nin hedefleri olan bir ülke olduğunu söyleyerek sözlerini şöyle tamamladı:
"Uzay fırlatma aracı yaptığınız zaman bu ilerde ICBM'e (Kıtalar arası balistik füze) kadar giden önemli bir aşama haline geliyor. Uzay roketi yapabiliyorsanız ICBM de yapabilirsiniz anlamına gelir bu. Bir miktar farklılıklar olsa da kıtalar arası balistik füze yapabilecek bir konuma gelebiliyorsunuz. Türkiye bu sürece başladı. Hem kendi uydularını atabilecek hem de kıtalar arası balistik füzelerini yapabilecek adımların ilk basamaklarında şu anda. Bu basamakları da teker teker çıkarak gelecekte hem kendi uydularımızı hem de uzun menzilli balistik füzelerimizi yapabileceğiz. İlk başarılar bize bunu gösteriyor".