Otomobil dünyasında klişe: 'Volkswagen ve Ford, otonom araçlar için anlaşmak üzere'
En az 'çay harareti alır' kadar klişe bir cümle haline gelen 'Volkswagen ve Ford birleşiyor' iddiası iki otomotiv devi için yeniden gündeme geldi.
Üst düzey bir Volkswagen yöneticisinin açıklamalarına göre dünya devi ikili, yaklaşık bir buçuk aydır temas halinde.
Volkswagen ve Ford'un olası ortaklığı 'otonom araçları' kapsayıp ortak üretimi önceleyecek.
'Uzun süre kullanılmış fakat artık etkisini yitirmiş olan ifade, fikir ve cümlelere' verilen isim olarak tanımlanan klişe kavramı, günlük hayatın hemen her noktasında farklı biçimlerde karşımıza çıkıyor. 'Abi filmini iyi çekememişler ya, kitabı daha iyiydi...', 'Ben dizi izlemiyorum, yalnızca belgesel...', 'Amerika'da Starbucks'a kamyoncular gidiyormuş' gibi klişelerin teknoloji dünyasındaki yansıması ise yaklaşık birkaç yıldır çok net: 'Volkswagen ve Ford birleşiyor!'
Çok net demişken:
Amerika Birleşik Devletleri merkezli otomobil üreticisi Ford ve Alman otomotiv devi Volkswagen, birkaç yıldır yüksek sesle dillendirilen birleşme iddialarıyla otomobil gündeminin merkezinden bir türlü ayrılmıyor. Son olarak otomotiv endüstrisinin iki önemli firmasının otonom araçlar konusunda 2 aydır temas halinde olduğunu açıklayan üst düzey bir Volkswagen yöneticisi, anlaşmada ciddi bir mesafe kat edildiğini ifade etti.
'Süreç güzel ilerliyor ve neredeyse tamamlandı!'
Anlaşma hakkında detaylar paylaşan Volkswagen yöneticisinin dışında Volkswagen CEO'su Herbert Diess'in yakın zaman içerisinde Ford ile yapacakları anlaşma için kullandığı 'süreç güzel ilerliyor ve neredeyse tamamlandı' ifadesi, iki şirketin yakın zamanda büyük bir girişim ortaklığı yapacağının kesin işareti olarak yorumlandı. ABD'de varlıklarını güçlendirmeleri gerektiğini açıklayan Diess, otonom araçlar için yüklü miktarda yatırım yapan Ford'un oldukça iyi bir partner olacağını düşünüyor.
İki şirketin yetkilileri ve sektörün ileri gelenleri tarafından dile getirilen açıklamalar, her iki şirketin de otonom araçlar konusunda daha güçlü bir hale gelebilmek için ortaklığa büyük önem atfettiği yönünde. Otomotiv endüstrisinin iki devinin başlatacağı ortaklığın ne gibi sonuçlar doğuracağını önümüzdeki günlerde hep birlikte göreceğiz.
Otonom araçlar nasıl çalışır?
İnsan desteği olmadan çevresini algılayan ve navigasyon ve yönlendirme yeteneğine sahip araçların genel adı konumundaki 'otonom araçlar' birçok büyük otomotiv devini harekete geçirmek konusunda oldukça başarılı. Otonom araçların tarihçesine bakıldığında 1920-1930 yıllarında göze çarpan bazı sistemler, otonom araçların müjdesini çoktan vermişti. Kendi kendine seyir halinde gidebilen ilk modeller 1980'li yıllarda ortaya çıktı. İlk araç, 1984 yılında Carnegie Mellon Üniversitesi'nin gerçekleştirdiği navlab ve ALV projeleriyle gerçekleştirildi. Bu projeyi 1987 yılında Mercedes-Benz firmasının ve Bundeswehr Üniversitesi'nin ortaklaşa gerçekleştirdiği Eureka Prometheus projesi takip etti. Bu iki araçtan sonra, sayısız şirket binlerce otonom otomobiller üretti ve bu otomobillerin bazıları günümüzde birkaç ülkede trafiğe çıkmış durumda.
Birçok dünya devi şirket, otonom araç konusunda güçlü bir konuma ulaşabilmek için çeşitli hamleler ortaya koyuyor. Geleceğin teknolojisi olarak değerlendirilen bu sisteme adapte olmak isteyen şirketlerin arasında Volkswagen ve Ford da bulunuyor.
"Otonom araçlar, tüm dünyanın trafik sorununa derman olabilir. Yazılmış hiçbir kod, trafiği bir insan kadar zora sokamaz."
--- Elon Musk ---