Türkiye'den NATO ülkesine ilk satış: 24 adet Bayraktar TB2 alacaklar
Polonya resmi haber ajansının (PAP) haberine göre, Bakan Blaszczak, ülkesinin Türkiye'den 24 adet Bayraktar (TB2) tipi insansız hava aracı (SİHA) alacağını söyledi.
Yerli ve millî teknolojilerle her geçen gün gelişen SİHA ve İHA'lar dünyanın dikkatini çekerken Türkiye, savunma sanayisinde adeta tarih yazmaya devam ediyor.
Polonya Radyosu 24’e konuk olan Polonya Savunma Bakanı Mariusz Blaszczak, Polonya’nın Türkiye’den 24 adet SİHA satın alacağını övgüyle duyurdu.
Bakan Blaszczak, "Polonya, 24 adet SİHA satın alımı konusunda Türkiye ile yürüttüğü müzakereleri tamamladı" diyerek söz konusu hava araçlarının test edilmiş, etkili ve muhtemel saldırganı caydırıcı olduğunu ifade etti.
İlk NATO ülkesi
Bayraktar TB2'nin, Polonya'ya ulaşması sonrası ilk kez bir NATO üyesi, Türkiye'den SİHA almış olacak.
Satın alma anlaşmasının Polonya Devlet Başkanı Andrzej Duda’nın önümüzdeki hafta Türkiye’ye gerçekleştireceği resmi ziyaret kapsamında imzalanacağını bildiren Blaszczak, ilk 4 SİHA teslimatının 2022 yılında gerçekleşeceğini aktardı.
"Daha önce hiç böyle bir ekipmana sahip olmamıştık"
Blaszczak,"Polonya ordusu Doğu Avrupa ve Orta Doğu’da başarıyla test edilmiş insansız hava araçlarından oluşan modern ekipmanlarla donatılacak. Polonya daha önce hiç böyle bir ekipmana sahip olmamıştı" şeklinde konuştu.
- Bayraktar TB2 özelliği ne?
- Bayraktar TB2 Silahlı Taktik İnsansız Hava Aracı, keşif ve istihbarat görevleri için orta irtifa-uzun havada kalış süresi sınıfına giren (MALE) insansız hava aracıdır. TB2 Üç yedekli aviyonik sistemleri ve sensör füzyon mimarisiyle tamamen otonom taksi, kalkış, normal seyir ve iniş kabiliyetine sahiptir. Ağ tabanlı bir sistem mimarisine sahip Bayraktar Sistemi, Bayraktar TB2 S/İHA Platformu, Yer Kontrol İstasyonu, Yer Veri Terminali, Uzak Görüntü Terminali, İleri Üs ve Jeneratör ile Römork modüllerinden oluşur.TSK envanterine giren ilk milli taktik insansız hava aracı sistemi olan Bayraktar TB2, Türk Silahlı Kuvvetleri, Jandarma Genel Komutanlığı ve Emniyet Müdürlüğü bünyesinde 2014 yılından bu yana aktif olarak kullanılmaktadır.
- Kale-Baykar ortaklığında geliştirilen taktik sınıftaki İHA'dan 2016 yılında Konya atış sahasında ateşlenen Roketsan'ın geliştirdiği MAM-L mühimmatı, 8 kilometreden hedefini tam isabetle vurdu.
- Bayraktar, ilk atış testini 2015 yılının aralık ayında yapmıştı. Mühimmatların üzerine yazılan 'Beni at, onu atma', 'Atcem deyon atmeyon' yazıları ile dikkat çekmişti. İlk atış üzerinde harp başlığı olmayan test mühimmatı ile gerçekleştirilmişti.
- Halen devam eden testlerde, İHA'nın mühimmat taşıyacak şekilde görev yapması planlanıyor. Roketsan'ın insansız hava aracı platformları için geliştirdiği MAM-L ve MAM-C mühimmatlarının ağırlıkları 22,5 kilogram. 10 kilogram ağırlığında harp başlığına sahip güdümlü mühimmat, 8 kilometreden hedefini vurabiliyor.