Türk Telekom'dan yerli mesajlaşma uygulaması: LAFF!
● Türk Telekom'un AR-GE şirketi Argela, LAFF isimli yeni anlık mesajlaşma uygulamasını duyurdu.
● Yerli ve milli anlık mesajlaşma uygulaması LAFF şu anda hem Android hem de iOS uygulama marketlerinden ücretsiz olarak 'Beta' olarak indirilebiliyor.
● Yeni uygulama, kullanıcı alışkanlıklarına uygun şekilde WhatsApp ile tamamen aynı arayüz, uçtan uca şifreleme ve ek detaylar barındırıyor.
Skype, WhatsApp, FaceTime derken Direkt Mesaj özelliği sayesinde Messenger ve Instagram da bir anlık mesajlaşma uygulamasına dönüştü. Üstelik bahsettiğimiz iki uygulama da aktif olarak kullanılıyor. Hatta Facebook ekosistemindeki uygulamaların tek çatı altında toplanması gibi bir durum da söz konusu.
Evet; iletişim denildiğinde dijital uygulama olarak akla ilk olarak WhatsApp geliyor. Bireysel kullanıcılar için şu anda en geniş kapsamlı uygulamalardan biri WhatsApp. Ancak, şirketler arasında konferans görüntülü görüşmeler için Skype daha çok tercih ediliyor. Bunun yanı sıra Apple ekosistemindeki kullanıcıların bir bölümü de FaceTime ile haberleşiyor.
BİP ek servislerle öne çıkıyor
Dünyada 'anlık mesajlaşma' uygulamaları arasındaki genel durum bu şekilde. Aslında bu uygulamaların Türk geliştiriciler ve şirketler tarafından tasarlanan farklı varyasyonları da var. Bunlar arasında en çarpıcı örnek BİP. Turkcell'in anlık mesajlaşma uygulaması aslında Türk kullanıcılara has birçok farklı servis de barındırıyor.
En yeni yerli mesajlaşma uygulaması LAFF, beta sürümüyle uygulama marketlerinde!
Son olarak, benzer bir örnek de Türk Telekom'dan geldi. LAFF isimli anlık mesajlaşma uygulaması, şu anda Beta sürümüyle hem Android hem de iOS uygulama mağazalarından indirilebiliyor.
Her iki mağazada da 'Sosyal Ağlar' kategorisinde listelenen uygulama, Türk Telekom'un Ar-Ge ve teknoloji şirketi Argela tarafından geliştiriliyor. Tamamen yerli ve milli mesajlaşma uygulaması LAFF ile alakalı Türk Telekom Dijital ve Siber Güvenlik Ürün Geliştirme Genel Müdür Yardımcısı Ramazan Demir'in bir açıklaması var. Şöyle ki:
LAFF Beta, tamamen kendi iç kaynaklarımızı kullanarak ‘görev gücü’ mantığı ile gerçekleştirdiğimiz 6 aylık bir çalışmanın ürünü.
Ramazan Demir ayrıca, LAFF uygulamasında Türk kullanıcılarının kültür yapısına uygun birçok farklı ögelere yer verildiğini de belirtiyor.
LAFF Beta, Türk Telekom ve iştirakimiz Argela’da çalışan gençlerimizle, yani tamamen kendi iç kaynaklarımızı kullanarak ‘görev gücü’ mantığı ile gerçekleştirdiğimiz 6 aylık bir çalışmanın ürünü. Türk Telekom kullanıcılarının bir süredir aşina olduğu Wirofon mesajlaşma platformunun da mimarı olan ekibimizle birlikte, tüm dünya trendlerini inceleyerek hem küresel hem de kendi kültürümüze hitap edecek, tüm mobil platformlarda kullanılabilecek evrensel bir anlık iletişim uygulaması olarak LAFF’ı geliştirdik. LAFF Beta, Android platformundaki cihazlar için Google Play Store’da ve iOS kullanıcıları için de Apple App Store’daki yerini aldı. Şu anda beta sürümü ile kullanıcılarına ‘merhaba’ diyen Türkiye’nin en yeni sosyal mesajlaşma uygulaması LAFF, çok yakında çıkacak tam sürümünde ‘sosyal etkileşim’ gibi diğer sohbet uygulamalarında olmayan pek çok yeni ve heyecan verici özelliği de bünyesinde barındıracak.
Arayüz aslında WhatsApp ile büyük benzerlik taşıyor. Dolayısıyla WhatsApp tercih eden herkes hiçbir zorluk çekmeden LAFF'ı da kullanabilir. Sol üst kısımda yine WhatsApp'taki gibi profil ismi ve çevrimiçi durumu yer alıyor. Sağda ise arama ve alt menüye giden düğmeler bulunuyor.
Yazışma ekranında sol altta karşı tarafa göndermek için ekler yer alıyor. Sağda ise kamerayı aktif eden bir tuş var. Grup oluşturma, insanları davet etme, konum gönderme ve görüntülügörüşme özellikleri standart olarak sunuluyor.
Bu tip mesajlaşma uygulamalarında en çok merak edilen detaylardan biri güvenlik oluyor. LAFF'ta uçtan uca şifreleme sayesinde mesajlar güvenli şekilde tutuluyor.
Kullanıcı deneyimlerinden de bahsetmek gerekiyor. LAFF'ı telefonunuza kurduğunuzda basit adımlarla sizden telefon numaranızı istiyor ve numara girildiğinde bir profil oluşturuyor. Daha sonrasında bu profile fotoğraf ve açıklama ekleyebiliyorsunuz.
Ardından sohbetkısmına geldiğinizde klavyede özellikle esnek bir kullanım sunulduğunu söyleyebilirim. Bunun dışında arayüz az önce de bahsettiğim gibi WhatsApp ile tamamen aynı. Yeni özellikler eklenmesiyle ileride başarılı hale gelebilir. Bu tarz girişimlere ve çok daha fazlasına ihtiyacımız var.