Qualcomm'un hızlı şarj teknolojisi 5 dakikada %50'lik dolum sağlıyor
Qualcomm'un yeni nesil hızlı şarj teknolojisi Quick Charge 5, 100 Watt enerji aktarımıyla 4500 mAh kapasitede bir bataryayı yalnızca 5 dakika içinde %50 seviyesine getirebiliyor.
Bu yeni batarya teknolojisi, Snapdragon 865 ve Snapdragon 865 Plus ile birlikte kullanılabiliyor.
Eskiye oranla %70 oranında verimlilik sağlayan yeni hızlı şarj teknolojisi bu sayede priz başında bekleme devrini kapatıyor.
Yonga seti üreticisi Qualcomm, akıllı telefonlarda batarya problemlerini ortadan kaldırabilecek yeni çözümler üzerinde çalışıyor. Yüksek kapasitenin yanı sıra verimliliğe de odaklanan bu teknolojiler, önümüzdeki süreçte insanlar için çok daha büyük önem taşıyacak gibi görünüyor.
Artan batarya kapasiteleriyle birlikte akıllı telefonlarda bir nebze artış sağlanmış olsa da bu işin bir de 'şarj süresi' kısmı var. Akıllı telefonların şarjlarının hızlı dolması da çok önemli. Aksi takdirde prizin dibinde dakikalar boyunca beklemek durumunda kalabiliyorsunuz.
İşte tüm bunlar üzerine yoğunlaşan Qualcomm, yeni nesil Quick Charge 5 teknolojisiyle birlikte süreyi minimuma çekmeyi hedefliyor. Bu yeni nesil hızlı şarj teknolojisi, Snapdragon 865 ve Snapdragon 865 Plus gibi yeni üst seviye yonga setleriyle birlikte sunuluyor.
Quick Charge 5 neler getiriyor?
Quick Charge 5, daha önce de detaylarını aktardığımız hızlı şarj teknolojisinin yeni versiyonu. Ama bu yeni sürüm eskiye oranla çok büyük farklar içeriyor. Zira 100 Watt üzerine çıkan enerji aktarımı sayesinde bataryaların çok hızlı bir sürede önemli oranda dolması söz konusu.
Verilen örnekte 4500 mAh kapasitedeki bir bataryanın sadece 5 dakikada %50 seviyesinde dolduğu belirtiliyor. Bunu sağlayan Dual Charge desteği ise çift batarya üzerinden giderek dolumu gerçekleştiriyor.
Qualcomm, Quick Charge 5'in aslında dünyanın en hızlı şarj çözümü olduğunu özellikle vurguluyor. Özellikle SIAC olarak isimlendirilen Smart Identification of AdapterCapabilities sistemi, enerji aktarımını özel olarak dengede tutuyor. Yani aslında sürekli bir ölçüm ve analiz de söz konusu.
Teknik detaylarda da yer aldığı üzere önceki hızlı şarj teknolojisine göre %70 daha verimli çalışan bu sistem, yüksek kapasiteli bataryalarda hızlı dolum sayesinde az önce bahsettiğimiz 'priz başında bekleme' devrinin kapanmasını sağlayabilir.