Patlayan pillere doğal çözüm: Su!
Bilim insanları, lityum iyon pillerin içerisine su bazlı elektrolitler yerleştirerek pillerin yüksek ısı değerlerine ulaşıp patlamasının önüne geçilebileceğini savunuyor.
İçerisinde batarya bulunan cihazların, akıllı telefonlar başta olmak üzere birçoğunun temel problemi pillerin ısınması denilebilir. Aşırı ısınma neticesinde patlayan akıllı telefonlar ve diğer elektronik cihazlar bir önlemler silsilesini de beraberinde getirmek konusunda tetikleyici oldu. Galaxy Note 7’nin dünya genelinde “patlamalar” ile meşhur olması ve satılan tüm cihazların geri çağrılması gibi problemli bir sürecin ardından farkındalığı artan bilim insanları bu duruma çeşitli çareler üretmeye çalışıyor.
Galaxy Note 7’nin yaşattığı bu kriz tüketicilerden ziyade üreticiler üzerinde oldukça ciddi bir etki oluşturmuştu. Her ne kadar çok sayıda üretici Galaxy Note 7 olayları sonrasında Samsung’a karşı tepki koysa da durumun bunun çok ötesinde olduğunun da bilincinde oldukları söylenebilir. Samsung’un başına gelen talihsizliğin kendileri için de geçerli olabileceğini bilen üreticilerin neredeyse tamamı daha güvenli bir pil teknolojisi geliştirme çabalarını sıklaştırdı.
Joule dergisi için hazırlanan bir yazıda araştırmacılar, “patlama” olaylarının temel nedeninin pillerde kullanılan organik kimyasallar kaynaklı olduğunu iddia etti. Araştırmacıların yazıda değindikleri yeni lityum iyon pil tasarımı, organik kimyasallardan oluşan elektrolitler yerine su bazlı elektrolitler kullanmanın gerekliliğini vurguluyor. Üzerinde çalışmalar yapılan diğer pillerin aksine su ile birlikte üretilen piller normal iyon pillerle aynı seviyede enerji üretebiliyor.
Araştırma grubunda yer alan bilim insanlarının ürettiği pil başarıyla çalışıyor olmasının yanında kullanılabilir olması için birkaç engelle karşı karşıya durumda. Günümüzde kullanılan standart lityum iyon piller 500 kez şarj edilebilirken su bazlı pil sadece 70 kez şarj edilebiliyor. Bu zaman ve enerji sıkıntısının giderilmesi, güvenli pillere kavuşmamızın önünü açacak gibi görünüyor.