'Oyunda' milyar dolarlık ihracat kapısı
Dijital oyun dünyasının yeni 'oyun kurucusu' olmak isteyen Türkiye, son iki yılda 500 milyon dolar olan dijital oyun ihracatını 1 milyar 50 milyon dolara yükseltmeyi başardı. 2018'de 138 milyar dolar olan küresel oyun pazarı büyüklüğünün ise 2021'de 180 milyar dolar olması beklenirken Türkiye'nin nasıl bir rol üstleneceği merak konusu.
Türkiye Oyun Geliştiricileri Derneği (TOGED) tarafından açıklanan rakamlara göre dijital oyun sektörünün ihracatı 2016'da 500 milyon dolar iken, bu rakam 2018'de 1 milyar 50 milyon dolara ulaştı.
Türkiye'de oyun sektörü 750 milyon dolar
İstatistiklere bakacak olursak Türkiye'de büyüyen oyun sektörü konusunda atılan adımlar büyük önem taşıyor. Türkiye'deki oyun pazarının 750 milyon dolara ulaştığı tahmin edilirken, 2018'de Gram Games'in 200 milyon dolarlık çıkışına Peak Games'in 100 milyon dolarlık oyun satışları büyük cesaret vermiş durumda.
"Ev sizin için ne ifade ediyor?"
Dünya genelindeki dijital oyun geliştiricilerini 48 saatliğine tek bir tema üzerinde buluşturan Global Game Jam (GGJ) etkinliğinde bu yıl 8 binden fazla oyun ortaya çıkarıldı.
Küresel etkinliğin Ankara ayağında 250 oyun geliştiricinin ODTÜ Teknokent ATOM'da buluşan oyun geliştiriciler "Ev sizin için ne ifade ediyor?" temasıyla renkli oyunlara imza attı.
Etkinlikte, anne terliğine, evlendirme ısrarına, geç saatte dönüşte evde bekleyen babanın iknasına yönelik verilen mücadele oyuna dönüştürüldü.
Bakan Pekcan: Ülkemiz hızla dijitalleşen dünyaya ayak uydurmakta
Ticaret Bakanı Ruhsar Pekcan, Türkiye Oyun Geliştiricileri Derneği (TOGED) ve Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM) paydaşlarının katılımıyla düzenlenen "2018 Yılı Oyun Yazılımı İhracat Rakamı Açıklaması" törenine katılmıştı.
Bakan Pekcan burada yaptığı konuşmada, bilişim sektörünün hem gelişmiş hem de gelişmekte olan ülkeler için ekonomik büyümenin ve toplumsal kalkınmanın olmazsa olmazı haline geldiğini ifade ederek, sektörün, tıptan turizme, akademik faaliyetlerden sanata kadar her sektörle ilişkide olduğuna dikkati çekmişti.
"Bilişim sektörünün ekonomik değeri yüksek parçalarından biri ise dijital oyun sektörüdür. Burada emeği geçen arkadaşlarımı hem tebrik ediyor hem teşekkür ediyorum." diyen Pekcan, "2018 yılında yaklaşık 138 milyar dolar civarında olan küresel oyun pazarı büyüklüğünün, 2021 yılında 180 milyar dolar olması beklenmektedir." demişti.
Türkler dünyaya oyun oynatmaya başladı
Türk geliştiricilerin yayınladığı dijital oyunlara her geçen gün bir yenisi eklenirken, 2021'de 180 milyar dolar olması beklenen sektörde söz sahibi olmak istiyoruz.
Peak Games
Dünyanın en büyük dijital oyun şirketi olan Zynga’ya dijital okey ve kart oyunlarını satan Peak Games ile başlayan bu başarı, Gram Games ve geçtiğimiz günlerde duyurulan ‘Kafa Topu’ ile devam etti.
Bu şirketlerin dünyaya sattığı oyunun değeri yarım milyar dolar civarında. Türkiye’deki dijital oyun sektöründe yakalanan bu başarı geçen 2 yıla damgasını vurmuş durumda.
Hisse satışı değil
Geliştirdiği oyunlarla dünyada 500 milyon kullanıcının mobil cihazlarda yer almayı başaran Peak Games, dünyanın en önemli oyun şirketlerinden biri olan Zynga’ya geliştirdiği kart ve okey oyunlarını 100 milyon dolara sattı. ABD’nin ilk 10 oyun şirketi arasında bulunan şirket, bu satıştan elde ettiği geliri, liderlik için kullanıyor. Anlaşmanın bir hisse satışı olmadığının altını çizen Peak Games Strateji Direktörü Ömer İnönü, “Bu anlaşma, şirketimizin kart ve okey oyunlarını geliştiren stüdyosunu ve o stüdyonun geliştirdiği oyunları kapsıyor. Peak Games, tüm dünyadan on milyonlarca kişinin severek oynadığı Toy Blast ve Toon Blast’i geliştiren ve ilerleten tüm takımları ile yoluna kesintisiz devam ediyor” demişti.
Gram Games
Hem oyun hem de startup dünyasına moral olan bir haber de Gram Games’ten gelmişti.
2012’de Gram Games, Zynga tarafından 250 milyon dolara satın alınmıştı. Gram Games’in geliştirdiği iki önemli oyun var. ‘1010!’ ve ‘Six!’ bulmaca oyunlarına imza atan şirket, dünya çapında 170 milyondan fazla oyuncuya erişmeyi başarırken, İstanbul ve Londra’da iki stüdyoda toplamda 77 çalışanıyla faaliyet göstererek dikkati çekmişti.
Gram Games’in dikkat çeken diğer bir oyunu ise ‘Merge Dragons!’. Bu oyun da global çapta İlk 50 oyun içine sokmayı başarak şirket CEO’su Frank Gibeau, “Hızlı hareket ederek, zevkli, oynaması kolay ve bağımlılık yaratan oyunlar üretiyorlar” yorumunu yapmıştı.
Gram Games’in Kurucu Ortağı ve CEO’su Mehmet Ecevit ise Zynga şirketinin dünya çapında etkin organizasyonlarını birleştirmekten gurur duyduklarını söylüyor.
Kafa Topu da satıldı
‘Kafa Topu’ ve ‘Kafa Topu 2’ adında iki farklı oyun Çinli teknoloji devi Tencent’in şirketi Miniclip tarafından alındı. Anlaşma rakamı açıklanmadı. Ancak şirkete yakın kaynaklardan edinilen bilgiye göre, Kafa Topu’nun değeri 100 milyon dolar civarında. Mobil cihazlarda oynanabilen Kafa Topu’nda kullanıcılar online olarak birbirine gol atmaya çalışıyor.
Oyun serisi ‘Masomo’ tarafından geliştirildi. Yapılan satış anlaşması ise sadece Kafa Topu’nu kapsıyor. Masomo yoluna devam edecek. Masomo’nun İzmir’de kurulan İzmo Bilişim çatısı altında yer alıyor.