Microsoft, '1 trilyon dolarlık şirket' titrini kullanıcı sözü dinlemeye borçlu: 'Bulut servisleri'
● Bu yılın Nisan ayı sonunda Microsoft, Apple ve Amazon’un ardından 1 trilyon dolar seviyesine ulaşan üçüncü şirket olmuştu.
● Şirketin, hızla değer kazanmasını sağlayan en önemli değişiklik ‘bulut servislerine’ verilen önemin artırılması oldu.
● Microsoft, Nasdaq verilerine göre Kasım 2018-Şubat 2019 sürecinde bulut servislerindeki birim değeri 105 dolardan 127 dolara çıkarmayı başardı.
Dünyanın en büyük şirketleri arasında değerlendirilen çok uluslu teknoloji oluşumu Microsoft, 2019 yılı içerisinde oldukça şık ve güçlü bir titre sahip oldu: ‘1 trilyon dolarlık şirket!’ Daha önce Amazon ve Apple’ın girdiği kapıdan girmeyi başaran ve bu başarısıyla Bill Gates’e ‘Büyümek bizim karakter özelliğimiz, 2 trilyon dolar seviyesine de ulaşacağız’ gibi oldukça iddialı bir cümle kurduran Microsoft, çeyrek gelirlerini yüzde 14 artırarak Nisan 2019’da 30.6 milyar dolaraçekmeyi başardı. Bu gelir artışıyla 1 trilyon dolar değerine ulaşan Microsoft, tarihi bir kilometre taşını geride bırakmış oldu.
Apple, Amazon gibi şirketlerin 1 trilyon dolar seviyesine gelmesi sürecinde birçok farklı parametre devreye girmişti. Şirketler, rekabet düzeylerini çoğunlukla kendilerinin belirlemediği bir yarış sonrası galip gelmiş ve 1 trilyon dolar titrine bu yolla sahip olmuştu. Microsoft cephesinde durum biraz daha farklı. Şirket, 1 trilyon dolar seviyesine ‘kendi özel ilgi alanı’ dışında bir yetkinlikle sahip oldu. Microsoft, sanal ortamda veri koruma avantajı sağlayan programlama yani bulut bölümünün büyümesiyle daha önce yaşamadığı bir değer yükselişiyle karşı karşıya kaldı denebilir.
Microsoft’un büyümesine en büyük katkı bulut teknolojilerinden!
Microsoft CFO’su Amy Hood, yatırımcılara yaptığı açıklamada sanal ortamda veri koruma sağlayan programlama bölümü Azure ve Microsoft’un uygulama yazılımının çevrimiçi bir sürümü olan Office 365 bölümlerinde mali yılın dördüncü çeyreğinde büyüme beklediklerini söyledi. Azure, mali yılın ikinci çeyreğinde yüzde 76 büyüdükten sonra üçüncü çeyrekte hafif yavaşlayarak yüzde 73 büyüdü.
Refinitiv IBES verilerine göre Microsoft’un hisse başına karı 1 dolar olan beklentilerin üzerine çıkarak 1.14 dolar olarak gerçekleşti. Şirketin gelirleri de yüzde 14 artışla 30.57 milyar dolar oldu ve 29.84 milyar dolan olan beklentilerin üzerinde hareket etmiş oldu.
Microsoft, bulut teknolojilerine gösterdiği özenle yeni ve yenilmesi güç bir sektör liderliği inşa etmiş durumda. Şirketin 1 trilyon dolara ulaşmasındaki temel etmenin bulut teknolojileri olduğu düşünüldüğünde ‘kullanıcı odaklı’ olmanın ve kullanıcı taleplerini dinlemenin önemi net olarak anlaşılmış oluyor. Microsoft, Facebook ve Apple’ın aksine ‘kullanıcı ne derse o’ diyerek en makul ve en değerli büyümeyi elde etmiş durumda.