Kulaklık girişi problemi Microsoft’la tarih oluyor
Dünyanın en büyük teknoloji şirketlerinden biri olan Microsoft; standart olarak karşımıza çıkan, alışılagelmiş kulaklık girişini, halihazırda bulunan kulaklıkların kullanılmasına imkan sağlayacak biçimde çok daha ince hale getirmenin oldukça pratik bir yolunu bulmuş görünüyor…
Apple, 2016 yılında iPhone 7 ve 7 Plus telefonlarını piyasaya sürdüğünden bu yana akıllı telefon-kulaklık ilişkisinde ciddi bir sorun oluştuğu söylenebilir. Apple 3.5 mm çapındaki kulaklık girişini kaldırarak alışılmış kulaklık kullanım adetlerini baştan aşağı değiştirmişti. Şirketin bu tercihi çok sayıda kullanıcı tarafından eleştirilse de Google ve Huawei de Apple’ın izinden gitmek konusunda ısrarcı görünüyor. Akıllı telefon endüstrisinde durum bu seviyelere gelmişken akıllarda çok sayıda sorunun oluşması da kaçınılmaz oldu. Çünkü bu değişikliği halen sindiremeyen çok sayıda kullanıcı mevcut. Kablosuz kulaklıkların cep yakması da kullanıcıların elini kolunu bağlayan engellerden biri olarak karşımızda.
Günler geçtikçe boyut olarak küçülen elektronik devreler sayesinde tasarlanan akıllı telefonların boyutlarında ciddi değişimlere gidiliyor. Çok daha ince gövdeler oluşturmak bazı donanımları feda etmek anlamına geliyor ve 3.5 mm çapındaki kulaklık girişi, kalınlığı nedeniyle cihazların incelmesi konusunda ciddi bir sıkıntı doğuruyor. Tüm bu gerçeklikler, bizler kabullenmek istemesek bile şirketlerin kulaklık devrimini oldukça başarılı bir hale getiriyor diyebiliriz. TecSpot’un ilk kez ulaştığı bir Microsoft patenti, mevcut kulaklıkların 3.5 mm’lik jaklarına uyumlu ve oldukça ince kulaklık girişlerini ifade ediyor.
Microsoft’un bu “kulaklık yeniliği”, fotoğraflarda görüldüğü üzere söz konusu giriş kullanılmadığı anlarda kapalı bir duruma geçiyor ve kızaklı sistem kulaklık takmak istendiğinde açılabiliyor. Kulaklık gibi sıklıkla kullanılan bir ürün için mekanik önlem almak oldukça mantıksız dursa da yenilik anlamında bakıldığında oldukça ümit vadeden bir gelişme olduğu söylenebilir. Android üreticilerinin de zamanla katıldığı kulaklık girişini kaldırma furyası, böyle bir sistemle geçici olarak bekletilebilir. Bu sırada kablosuz kulaklık donanımlarını üretmek kolaylaşır ve tüketiciler daha ucuza kablosuz kulaklık satın alabilirler.