Instagram kurucuları, enfekte kişileri izlemek için yeni bir sistem geliştirdi: Rt.Live
Instagram kurucuları, KOVID-19 izleyicisi oluşturmak için yeniden bir araya geldi.
Instagram'ı, Facebook'a 1 milyar dolara sattıktan sonra şirkette 6 yıl görev almaya devam eden Kevin Systrom ve Mike Krieger, 2018'de istifa etmişlerdi.
Şimdi ise birlikte geliştirdikleri Rt.Live isimli servisle birlikte; koronavirüs yayılımını izlemek için enfekte kişileri izliyorlar.
Instagram kurucuları Kevin Systrom ve Mike Krieger, Facebook'tan ayrıldıktan sonra ilk ürünlerini piyasaya sürdüler. Üstelik bu 'beklendiği gibi' bir sosyal ağ değil. İkili bu kez Rt.Live ismini verdikleri, her eyalette KOVID-19 yayılmasını raporlayan bir sistem üzerinde çalışıyor.
- BİLGİ: Instagram kurucuları Kevin Systrom ve Mike Krieger, uygulamayı 2010'da hayata geçirdiler ve 2 yıl sonra 1 milyar dolara sattılar. Facebook'un en başarılı satın almalarından biri olan Instagram satın alması, aslında bu iki ismin de ekipte çalışmalarını baz alıyordu. Fakat hem Systrom hem de Keieger, Facebook satın alması gerçekleştikten 6 yıl sonra şirketten istifa etti. Ayrıca şirket blogunda yayınlanan bir yazıyla bu durum kısa sürede onaylandı.
Krieger'in TechCrunch'a yaptığı açıklamada bahsettiği gibi proje, koronavirüsle nasıl mücadele edildiğini ve yayılımın nasıl önüne geçildiğiyle alakalı ayrıntıları hesaplamak için açık kaynak yaklaşımlarından yararlanıyor. Bu noktada koronavirüse yakalanan kişiler ve enfekte olan ortalama insan sayısına dair ölçümler yapılıyor.
Rt.Live, bir kişi tarafından enfekte edilen ortalama insan sayısını ölçüyor.
Rt.Live nasıl çalışıyor?
Site ayrıca, takip edenlere her zaman görülemeyen şekilde verilerin anlaşılmasına yardımcı oluyor. Bölgeye, yeniliğe ve diğer parametrelere göre ölçeklendirme yapıp tabloyu filtrelemek mümkün oluyor. Bu aslında ABD'nin pandemiyle olan mücadelesi konusunda sadece vaka oranlarına bakmaktan daha iyi bir fikir verebilir.
Sistemin önümüzdeki dönemlerde farklı şehir ve ülkelere açılması da söz konusu olabilir. Henüz kısa bir süre önce hem Apple hem de Google'ın yayınladığı 'hareketlilik raporları' ile karşılaştık.
Apple da hareketlilik raporu yayınlamıştı
Apple, geçen hafta Harita uygulaması üzerinden elde ettiği verilerle 63 ülkenin hareketlilik raporunu yayınladı. Böylece Google'ın ardından Apple da ülke ve şehirlerdeki hareketliliği gösteren istatistikleri paylaşmış oldu.
Google ne yapmıştı?
Google, Koronavirüs pandemisi nedeniyle kullanıcıların konum bilgisini kullanarak topluluk hareketlerini izliyor. Kullanıcıların izni olmadan yapılan bu takip işlemi, ülkelerin park; sinema ya da alışveriş merkezlerine ziyaret oranlarının ne kadar düştüğünü gösteriyor. Rapora göre ülkemizde de park-bahçe, AVM ya da işe gidip-gelme oranlarında önemli düşüşler var.
Koronavirüs salgını kapsamında artan vaka sayısının önüne geçmek için Dünya Sağlık Örgütü; Sağlık Bakanlıkları ve diğer kuruluşlar önemli açıklamalar yaparak 'evde kalmanın' önemini hemen her fırsatta vurguluyor. Google ise bu süreçte hükümetlerin taleplerini karşılayarak tüm dünyadaki kullanıcıların konum verileri üzerinden yeni bir rapor paylaşıyor. Şu anda bu 'konum verileri üzerinden takip' sistemi toplamda 131 ülkede uygulanıyor. Bu nedenle izin verilmediği halde kullanıcı verileri kullanılmaya devam ediliyor.