Google Haritalar: Yön bulma uygulamasını daha verimli kullanmak için 5 ipucu!
● Google Haritalar'daki temel birkaç ayar yardımıyla seyahatlerinizi daha verimli, hızlı ve eğlenceli hale getirebilirsiniz.
● Uygulama üzerinden otomobillerin yanı sıra toplu taşıma için de rota oluşturabilir; alternatifleri deneyebilir ya da paralı yolları hesaba katarak yeni güzergahları tercih edebilirsiniz.
● Mobil internet kotasından çok fazla harcamak istemiyorsanız haritaları da çevrimdışı kullanabilirsiniz.
Birçoğumuz için Google Haritalar ya da Yandex Navigasyon gibi 'yön bulma' uygulamaları vazgeçilmez bir araç. Eskiden bu görevi çevrimdışı olarak gerçekleştiren çeşitli cihazlar vardı. Ama artık Android ve iOS gibi dev platformlar için geliştirilen mobiluygulamalar sayesinde ek bir cihaza gereksinim ortadan kalktı. Üstelik internet desteğiyle an be an haritalar günceltutulduğu gibi kullanıcıların eklediği bilgiler de takip edilebiliyor.
Google Haritalar ya da Yandex Navigasyon'u aktif olarak kullananlar yön bulma uygulamalarının birçok ayrıntısına hakim. Temelde A noktasından B noktasına hızlı ve kısa mesafede gitmeyi sağlayan bu uygulamalar, aslında son dönemlerde tanımlanan özellikler sayesinde bambaşka bir boyuta ulaştı.
Google Haritalar (Android / iOS)Yandex Haritalar (Android / iOS)
Şu anda navigasyonuygulamaları üzerinden çevredeki benzinlikler, eczaneler, yemek alanları, alışveriş merkezleri ve nöbetçi eczaneler görülebiliyor. Üstelik bunların yanı sıra oteller, araç muayene istasyonları, bankalar, hastane ve marketler de uygulamalar üzerinden kontrol edilebiliyor.
Bu rehberimizde Google Haritalar'ı daha verimli, hızlı ve eğlenceli hale getirmek için 5 ipucunu sizlerle paylaşıyoruz.
1- Neredesin sorusuna anında cevap verin
Çok klasik ama birçok kişi bulunduğu konumu tam olarak tarif edemiyor. Burada da devreye yön bulma uygulamaları giriyor. GoogleHaritalar'ı açıp pencerenin sağ altındaki mavi simgeye tıkladığınızda bulunduğunuz tam konumu görebilir. Sonrasında kolayca paylaşabilirsiniz. Bulunduğunuz konumu paylaşmak için harita üzerinde mavi kısmın üzerine gelip ekrana parmağınızla basılı tutun ve ardından aşağıdan 'Paylaş' seçenekleriyle işlemi gerçekleştirin.
Benzer şekilde otomobilinizin park yerini de bu yöntemle kaydedebilmek mümkün hale geliyor. Siz de benim gibi otomobilinizi kapalı otoparklarda dahi kaybeden biriyseniz bu yöntem çok işinize yarayacaktır.
Ayrıca Bluetoothbağlantınız açıksa zaten park ettiğiniz konum aslında varsayılan olarak GoogleHaritalar'da görünür.
2- Toplu taşıma alternatiflerini değerlendirin
Yön bulma uygulamaları aslında daha çok sürücüler tarafından kullanılsa da aslında toplu taşımayı tercih eden kişiler için de büyük kolaylık sağlıyor. Google Haritalar'da herhangi bir noktaya ulaşmak için yalnızca otomobil değil, toplu taşıma seçeneklerini de değerlendirin ve hesaba katın.
Gitmek istediğiniz konuma rota oluşturduktan sonra yukarıdan otomobil, otobüs, yürüme ve özel servislerle ilgili alternatiflere göz gezdirebilirsiniz. Üstelik bu kısımda özel servislerin gideceğiniz konuma kadar ücretlendirmelerini de görebilirsiniz.
Ayrıca, internet erişiminiz olduğusürece Google'ın gerçek zamanlı verileriyle otobüslerin anlık konumunu da takip edebilirsiniz.
3- Özel bölgeye ait harita indirin
Hafta sonu yalnızca belirlediğiniz bir bölge varsa ve burası için yol tariflerini görmek ve çevreyi keşfetmek istiyorsanız bölgeye dair bir özel harita oluşturup internet paketinizden tüketmenizi önleyebilirsiniz. Bunun için Google Haritalar'ın 'Çevrimdışı haritalar' özelliği var.
İlk etapta uygulamada sol menüye erişip buradan 'Çevrimdışı haritalar' düğmesine tıkladığınız anda karşınıza minik bir pencere açılıyor. Bu pencere üzerinden özelbir haritabelirleyip indirebilirsiniz. Haritanın indirilecek kısmının ne kadar alan kaplayacağını alt kısımdan görebilirsiniz.
Not: Bu işlemi Wi-Fi bağlantısındayken yaparsanız mobil internet kotanızdan harcamamış olursunuz.
4- Rota seçeneklerini belirleyin
Google Haritalar'da ücretli ve ücretsiz rota seçenekleri belirlenebiliyor. Bunun için uygulamanın Ayarlar bölümüne eriştikten sonra Navigasyon'a tıklayıp alt bölüme doğru gelin.
'Rota seçenekleri' sayesinde otoyolları, ücretli geçişleri ya da feribotları kullanıp kullanmayacağınızı; daha doğrusu rota oluşturulurken bunların dikkate alınıp alınmayacağını belirleyebilirsiniz. Bu da otomobilinizle geçeceğiniz yollar üzerinde sürpriz ödemetutarlarıyla karşılaşmanızı önler.
5- Haritalardaki verileriniz özelliğini kullanın
Google Haritalar'ın en güzel yanlarından biri de geçmişe yönelik konum bilgilerinin tutuluyor olması. Elbette bu konu 'kişisel verilerin gizliliği' sebebiyle epey eleştiriliyor. Ancak kullanıcılar istekleri doğrultusunda uygulama üzerinden geçmiş konum bilgilerine erişip silebiliyor.
Bu özellik sayesinde geçtiğimiz yıllarda gittiğiniz ve bulmakta zorlandığınız herhangi bir kafenin adresini bulabilir; kayıt altına alabilirsiniz. Az önce de bahsettiğimiz gibi isterseniz verileri özelleştirebilir ve ortadan kaldırabilirsiniz.