Google Haritalar şu an 40'tan fazla ülkede hız sınırlarını ve hız kameralarını gösteriyor
Google Haritalar'da iki hafta önce sunulan hız sınırı ve hız kameralarını özelliği artık 40'tan fazla ülkede kullanılabiliyor.
Sürücüler rota oluşturduklarında hangi yolda kaç kilometre hız sınırı olduğunu ve hız kameralarının (mobil hız kameraları dahil) nerelerde bulunduğunu görebiliyor.
Ayrıca, kullanıcıların etkileşim oluşturabileceği yeni seçenekler de harita uygulamalarına eklenmeye devam ediyor. Yani aslında yön bulma uygulamaları bu sayede birer sosyal ağa dönüşüyor.
Apple Harita, Google Haritalar ya da Yandex Navigibi yön bulma uygulamaları milyonlarca kişi tarafından kullanılıyor. Özellikle yer-yön algısı zayıf olan kişiler, sürücü koltuğuna oturtuğu anda bu uygulamaları başlatıyor.
Bahsettiğimiz uygulamalar aslında gidilecek konuma temelde iki farklı şekilde ulaşım rotası oluşturuyor. Bunlardan birisi kısa yol, diğeri ise daha kısa zaman. İki seçenekten biri tercih edildiğinde rota oluşturuluyor. Ama aslında yolculuk esnasında da bu uygulamalar kullanıcıların hayatlarını kolaylaştıran bilgiler veriyor.
Hız sınırları ve hız kameraları haritadan an be an takip edilebiliyor
Yön bulma uygulamaları arasında en fazla tercih edilenlerden biri ise Yandex Navi. Birçok bölgede doğru rota oluşturmanın dışında trafik durumu da iyi analiz ediliyor. Ancak Google da 6 yıl önce gerçekleşen Waze satın alması sonrası GoogleHaritalar için benzer adımları atmaya başladı. Hatta son olarak 40'tan fazla ülkede hızsınırlarını ve hızkameralarını göstermeye başladı.
Google, daha önce yalnızca belirli pazarlarla sınırlandırılan bu özelliği, az önce de bahsettiğimiz gibi aslında onlarca farklı ülkeye açmış durumda. Bu da sürücülerin hız limitlerini görüp buna göre hareket etmelerini sağlıyor. Ayrıca hız kameralarının bulunduğu yerler de harita üzerinden görülebiliyor. Üstelik mobil hız kameraları için de benzer durum söz konusu.
Google, iki hafta önce hız kameralarını hem iOS hem de Android'de kullanıma açtı. Uygulamayı açtığınızda hız sınırlarının olduğu bölgeleri haritada yola yerleştirilen simgeler üzerinden görebilirsiniz.
Google Haritalar'da bu özelliğin aktif edildiği ülkeler ise şu şekilde:
Avustralya, Brezilya, ABD, Kanada, İngiltere, Hindistan, Meksika, Rusya, Japonya, Andorra, Bosna Hersek, Bulgaristan, Hırvatistan, Çekya, Estonya, Finlandiya, Yunanistan, Macaristan, İzlanda, İsrail, İtalya, Ürdün, Kuveyt , Letonya, Litvanya, Malta, Fas, Namibya, Hollanda, Norveç, Umman, Polonya, Portekiz, Katar, Romanya, Suudi Arabistan, Sırbistan, Slovakya, Güney Afrika, İspanya, İsveç, Tunus ve Zimbabve.
Son zamanlarda aslında navigasyon uygulamaları çok daha fazla özellik sunmaya başladı. Rota oluşturma ve bu rotaya hızlıca ya da kısa yoldan ulaşmanın yolları haricinde yol güzergahındaki benzinciler, mağazalar, eczaneler, ATM'ler, hastaneler ve diğerönemlinoktalar görülebiliyor.
Ayrıca kullanıcılar arasındaki etkileşime de büyük önem veriliyor. Örneğin Yandex Navi'de kullanıcılar harita üzerinde istediği konuma not ekleyip bilgilendirme yapabiliyor. Yani böylece daha dinamik bir ortam da oluşuyor. Asıl hedef, sosyal ağ gibi kullanılan navigasyon uygulamaları oluşturmak.