Google etkinliğinde Apple'a misilleme: 'Hesaplamalı fotoğrafçılık' basit bir fizik

​Apple ve Google arasındaki teknolojik rekabet gün geçtikçe kızışmaya devam ediyor.
​Apple ve Google arasındaki teknolojik rekabet gün geçtikçe kızışmaya devam ediyor.

● Apple ve Google arasındaki teknolojik rekabet gün geçtikçe kızışmaya devam ediyor.

● Bu sefer tartışma konusu Pixel cihazlarda hesaplamalı fotoğrafçılıktı.

● Apple, geçtiğimiz aylarda gerçekleştirdiği bir etkinlikte Google'ın kullandığı 'hesaplamalı fotoğrafçılık' ile dalga geçmiş ve "Bu, çılgın bilimidir" demişti. Bugün yeni nesil Pixel cihazlarını tanıtan Google ise Apple'a göndermede bulunarak "Bu, çılgın bilimi değil; sadece basit fizik" dedi.

Samsung ve Google’ın yıllık olarak düzenlediği ve yeni cihazlarını tanıttığı etkinlikleri, Android platformunun en büyük etkinlikleri arasında yer alıyor. Bu noktada Samsung, tipik olarak en yeni donanımları geliştirirken Google ise farklı bir tutum izliyor. Bu tutumunu bugün de gerçekleştiren Google, 2019 model Pixel cihazlarının tanıtıldığı etkinliğinde Apple’ı adeta yerin dibine soktu.

Bugün Pixel 4 cihazlarını tanıtırken Pixel cihazların kameralarını daha iyi yapan şeyin donanım olmadığını söyleyen Google Pixel ekibinden Sabrina Ellis, “Pixel kameramızı eşsiz kılan özel şey, hesaplamalı fotoğrafçılığımız” ifadelerini kullandı. Bu noktada Google, geçtiğimiz yıl Pixel 3 cihazlarıyla birlikte tanıttığı yapay zekâ destekli Night Sight özelliği ile karanlık fotoğrafları düzenleyerek oldukça başarılı sonuçlar ortaya çıkarıyordu.

Hesaplamalı fotoğrafçılık tartışma konusu oldu
Hesaplamalı fotoğrafçılık tartışma konusu oldu

Geçtiğimiz aylarda Apple’ın Deep Fusion teknolojisini tartışmak amacıyla sahneye çıkan Apple Pazarlama Şefi Phill Schiller, Google’ın kamera performansını eleştirmek amacıyla “Hesaplamalı fotoğrafçılık, çılgın bilimidir” demiş ve izleyiciler, bu durumu kahkahalar ve alkışlarla karşılamıştı.

'Bu, çılgın bilimi değil; sadece basit fizik'

İntikamını bugüne saklayan Google Araştırmacısı ve Stanford Profesörü Marc Levoy, Apple’ın pazarlama şefinin sözlerine gönderme olarak “Bu, çılgın bilimi değil; sadece basit fizik” dedi. Bu noktada Marc Levoy’a hak verebiliriz çünkü yıllarca boyunca hesaplamalı fotoğrafçılık için geliştirilen tek lensli portre modu, sentetik dolgu flaşı, NightSight ve Süper Çözünürlüklü Zoom gibi özellikler için harcanan emeklerin şakayla karışık bile olsa 'çılgın bilim' olarak nitelendirilmesi bir saygısızlık olarak kabul edilebilir.

Google Pixel ekibinden Sabrina Ellis
Google Pixel ekibinden Sabrina Ellis

Öte yandan Google ve Apple gibi sektöre yön veren şirketler arasında yaşanan bu tarz atışmalar, rekabeti artırıyor ve mevcut teknolojilerin bir üst noktaya taşınmasında da önemli bir rol oynuyor.

Geliştiriciler için bu tarz yenilikler, basit bir yenilik gibi görünebilir fakat iş kullanıcılara geldiğinde yenilikler, bambaşka bir boyut ve anlam kazanıyor. Bu noktada Apple ve Google’ın bir sonraki tanıtımlarında ne tarz yenilikler sergileyeceğini merakla bekliyoruz.


Bugünün gazete manşetleri için tıklayın >